Budapest, Sterling Galéria, december 1. – 2008. 01. 04.

 A hazai design-ékszerészek legjava, Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, Jermakov Katalin, Lőrincz Réka, Kecskés Orsolya – hogy csak néhány nevet említsünk -, és számos művésztanár, Orlai Balázs, Lipoczki Ákos és Ádám Krisztián ékszerei és egyéb, a karácsony misztériumához kötődő kiegészítő tárgyai láthatóak a Sterling Galéria Kisült-e már a kalácsom? című karácsonyi design-kiállításán.

A kiállítás olyan tudatosan tervezett, izgalmas, egyedi alkotásokat ajánl a kíváncsi közönség figyelmébe, melyek belső, gondolati értéket tartalmaznak, s egyértelműen a karácsonyi ünnepekhez köthetőek.

Bodor Bernadett ezüst nyakéke, mely aprócska kalácssütő-formaként is használható, szép példája a kiállítás gondolatiságának.

Kecskés Orsolya többfunkciós "ékszertárgyakat" készített. Ezüstből és bakelitből formált kanálkái közül az egyik felfűzve, nyakban, ékszerként is hordható, míg a másikat megfordítva vajkésként is használhatjuk, de a karácsonyi tortakrémbe is beletorkoskodhatunk vele.

Tóth Zoltán Eső nyakéke trópusi erdőt varázsol viselője köré: a levegő friss párával teli, a bambuszlevelekről még lehullik egy-egy a csak néhány perce elállt sűrű esőből itt maradt csepp. A távolból soha nem látható, ismeretlen madarak hangja hallatszik. Az ázott föld hűvösen leheli vissza a levelek közé a párát. A levegő nem is hideg nem is meleg, a nedvesség átitatja a ruhákat, de így sem kellemetlen. A liget szélén virágzó gyümölcsfák, törzsüket az előttük álló bambuszszálak takarják, csak néhány ág sejlik.

Kaintz Regina Champagne kollekciójának Rosé nyakékét – mely elnyerte az idei Törley díjat – a pezsgő felszálló buborékai ihlették. Aki a nyakára illeszti, minden bizonnyal bőrén érzi majd az ünnepi pezsgő izgató bizsergését.

Dávid Attila Ötödik elem című gyűrűje az örök körforgást, a szeretet erejét vagy épp a sötétség uralmát mindenek felett szimbolizálja. Ki hogy értelmezi. Abaffy Klári nyakékei is "mozgásban vannak." Mindkét ékszer ébenfa berakással készült, s bennük a piros virágmintákkal díszített golyó és hengerek forgathatóak.

Budapesten a Sterling Galéria nyújtja a legnagyobb kínálatot a fiatal magyar tervezők egyedi és kisszériás ékszereiből. A kiállított ékszerek és karácsonyi tárgyak nagy része nagy finomságú sterling ezüstből készült, melyeket az alkotók egyéni ízlésüknek megfelelően kombinálnak különféle kövekkel, fával, csonttal, műanyaggal. Ezen kívül láthatók nemesacél, eloxált alumínium, és damaszkolt acél tárgykülönlegességek is.

Forrás: port.hu