Hegyalja fesztivál 2009Július 15-18: Lajkó Félixtől az Irie Maffián át a Tankcsapdáig
Kétszáz fellépő vár a Hegyalja Fesztiválon, de kétszáznál jóval több okod van arra, hogy júliusban Tokajon nyaralj. A fesztivál 10 éves, ezért a hegyaljások kitettek magukért, hogy minden ott töltött pillanat ünnep legyen: délutánonként Lévai Balázs vezetésével szóba elegyedhetsz többek között Lovasi Andrással, Karafiáth Orsolyával vagy Garaczi Lászlóval, este pedig a bakeliteké és a gitároké a főszerep. De ott a Tisza, Tokajban pedig Lajkó Félix ismét bebizonyítja: szól akkorát egy hegedű, mint egy Flying V.
 
Hegyaljára nem nyaralás előtt vagy után megy az ember, mert idén Hegyalja a Nyaralás. Tokaj-Rakamaz Magyarország egyik legizgalmasabb területe, ahol a táj és a Tisza egyedülálló természeti környezetet kínál. Kiváló borok hazája ez a vidék, és 10 éve, minden júliusban a zene barátai is ide gyűlnek, a legendás Hegyalja Fesztiválra.
A fesztivál mára találkozóhellyé vált: egyesek szerint rockfesztivál, ahol a hazai klasszikusokon (Ossian, Pokolgép) túl olyan nagyágyúk lépnek fel, mint a Machine Head vagy az Ignite. Évről-évre itt találkoznak a környezetvédelem iránt elkötelezettek is: a ZéróCO2 mozgalom gerillakertészei és a zöld szervezetek. Lovasi András mindkét csapatával: a Kiscsillaggal és a Kispállal is képviselteti magát és azt a korosztályt, amelyik örökre gimnazista marad. Lajkó Félix a tokaji Paulay Ede színházba várja a hegyaljásokat.
A Faithless két vezéralakja, Sister Bliss és Maxi Jazz válogatott bakelitekkel készül: a mára generációk himnuszának számító Insomnia vagy akár a We Come One hegyalján felcsendülő változata miatt önmagában megéri az elektronikus zene kedvelőinek vonatra szállni. Ha ez nem lenne elég, a Basement Jaxx új albumával jön a Hegyaljára és Roni Size sem hagyja otthon új anyagait. Adam Freeland is lemezeket pakolgat, de rocker-vér is csörgedezik ereiben: Nirvana, Doors és White Stripes átiratokra biztosan számíthatnak azok, akik mondjuk a Testament után lazulnának.
Délután sport, evés-ivás és szellemi frissülés: dekázóverseny, foci, költészet, közös bográcsozás és a stand-up műfajának legjobbjai: Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám, Hadházi László. Ha júliusig elolvasod Grecsó Krisztián, Garaczi László, vagy Cserna-Szabó valamelyik könyvét, akkor délutánonként őket is megtalálod a Hegyalján, hogy megmondd nekik, milyen könyvet szeretnél legközelebb.
Számtalan más előadót nem említettünk még, válogatásunk szubjektív; egy biztos: több felfedeznivalót találsz július 15. és 18. között a Tisza-parton, mint akármelyik tenger partján.

További előadók itt: www.hegyaljafesztival.hu