Zöld óvoda jön létre Gödöllőn500 millió forintos támogatás révén korszerű zöld óvoda épül Gödöllőn, melynek június 22-én ünnepélyes keretek között rakták le az alapkövét.

Az új csoportszobák és kompetenciafejlesztő eszközök révén a pedagógusok a korai fejlesztési módszerekkel felzárkóztathatják a lemaradókat és felkészíthetik az óvodásokat a sikeres iskolai szereplésre.
Dr. Gémesi György polgármester beszámolt arról, hogy megnőtt a városban a pályázási kedv, az óvodával szomszédos telken a Damjanich Általános Iskola új épületét építik, így a két fejlesztéssel megindulhat Gödöllő város elhanyagoltabb, besnyői városrészének fejlődése is. Az új „zöld óvoda” két elavult 120 férőhelyes intézményt vált ki, ahol eddig összesen 200 gyermeket tudtak fogadni. Az óvodai férőhelyek iránt folyamatosan nő az igény, 2010-től már három éves kortól lesz kötelező az óvodai szolgáltatás biztosítása. A mai intézmények „többet tudnak” mint régen, mások a jogszabályok is, például követelmény most már, hogy tornateremmel is rendelkezzen egy óvoda. A zöld óvoda lesz az első ilyen Gödöllőn. A beruházás során kiemelten kezelik az esélyegyenlőségi és fenntarthatósági szempontokat.
Az új csoportszobák és kompetenciafejlesztő eszközök révén a pedagógusok a korai fejlesztési módszerekkel felzárkóztathatják a lemaradókat és felkészíthetik az óvodásokat a sikeres iskolai szereplésre. Az óvodások a legfogékonyabb korban találkozhatnak a zöld környezettel, zöld gondolkodással, így lehetővé válik, hogy a környezetükért felelősséget érző, társaikat elfogadó gyermekekké váljanak iskolás éveikre.
A toleranciára nevelés részeként a tervezés során mind a fizikai, mind az info-kommunikációs akadálymentesítésre törekednek. A napközi otthonos óvoda egyéni fejlesztő teremmel, az asztmatikus problémákkal küszködő gyerekek számára speciális sószobával, többfunkciós közösségi torna-játék térrel alakítják ki. A műszaki kialakításban nagy hangsúlyt kapott az építészeti ökonómia és ökológia szempontrendszere, azaz a hosszú távon fenntartható gazdaságos és környezetbarát elemek használata.
Emellett az EU szabványoknak megfelelő, a gyermekek természetes mozgásigényét kielégítő, mozgásfejlesztő eszközökkel felszerelt udvar, két átriumudvar és két játszóterasz is létrejön. Előnyben részesülnek az energiatakarékos megoldások, mint például a zöldtető, a napkollektoros vízmelegítő rendszer, valamint a gyerekek környezettudatosságát elősegítendő szelektív hulladékgyűjtő sziget kialakítása.
(www.edupress.hu)

További hírek az új energiák felhasználásáról!

alternatív energia, biodízel, biomassza, energia, energiafű, fűtés, geotermikus,geotermikus energia, hőszivattyú, kollektor, megújuló energia ,megújuló energia pályázat, megújuló energia támogatás, megújuló energiaforrás ,megújuló energiaforrások, megújuló energiák, nap energia, napelem, napelemek, napenergia, napenergia hasznosítás, napkollektor, napkollektorok, szél energia, szélenergia, szélkerék, szélturbina, vákumcsöves napkollektor