Ásványfesztivál Miskolcon

Öt világrész utóbbi évtizedekben előkerült ásványtani csemegéivel, köztük Földünk legpompásabb világító ásványaival is megismerkedhetnek az érdeklődők március 8-9-én a Miskolci Egyetemen: ekkor rendezik ugyanis Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválját, mely az idén is számos érdekességet kínál látogatóinak.

A szervezésben részt vevő Műszaki Földtudományi Kar leendő hallgatói előtt ugyanakkor új távlatok nyílnak az ásványok világa felé is az Európa-szerte újdonságnak számító, az egyetemen idén induló mesterképzés révén.

Huszonhatodik alkalommal rendezi meg a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a Herman Ottó Múzeummal, Miskolc Város Önkormányzatával és az OMBKE Egyetemi Osztályával közösen Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválját, a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált. A rendezvény jelentőségét a kiállítók stabil 100 feletti és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi a legjobban.

Egzotikus és világító ásványok
A fesztiválhoz minden évben más és más rendezvényeket is társítanak, ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások. Az idén három gyűjtő tárja féltett ásványait a nagyközönség elé: Németh Tamás egzotikus ásványait, illetve Pálinkás László és Braxátor János világító köveit tekinthetik meg a jelenlévők.
Minden földrésznek, régiónak lehetnek olyan ásványai, melyek kifejlődésüket tekintve máshol ritkaságnak számítanak. Az Egzotikus ásványok című tárlat felér egy világkörüli úttal, hiszen öt világrész az utóbbi évtizedekben előkerült ásványtani csemegéivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Az afrikai kontinensről namíbiai réz- és ólomásványok, Marokkóból csodaszép azuritok érkeznek. Ázsiából az afganisztáni és pakisztáni pegmatitok drágakövei, India világszép zeolitjai, Mianmar drágakövei érdemelnek figyelmet. Az amerikai kontinensről Peru, Bolívia, Mexikó ritka ásványaival, illetve a kolumbiai smaragddal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Néhány ritka, új lelettel hazánk is képviselteti magát – Németh Tamás gyűjtő jóvoltából.
A másik kiállítás a Világító ásványok nevet kapta, olyan kőzetekkel találkozhatnak a látogatók, amelyek a sötétben jól látható fényt bocsátanak ki, azaz "világítanak". Ezek közül talán az a leglátványosabb, amikor bizonyos ásványokat UV-fénybe tesznek, és ennek hatására ezek lumineszkálnak.
A Pálinkás László és Braxátor János gyűjteményéből készült összeállításban bemutatót láthatunk Földünk legpompásabb világító ásványaiból, amelyek Franklin és Sterling Hill (New Jersey, USA) mangánérctelepéről származnak. Ragyogó színekben világító kőzetek – a tűzvörös kalcit vagy a smaragdzöld willemit – "lépnek" a közönség elé Miskolcon, ám hazánk világító ásványaiból is bemutatnak opálokat, fluoritokat és kalcitokat.

Mindenkinek kedveskednek
A kezdetektől az a cél vezérelte a szervezőket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz – legyen érdeklődő, gyűjtő vagy szakember – megtalálja a fesztiválon azt, ami számára a legvonzóbb. A börze, valamint az ásvány- és drágakő-meghatározás mellett éppen ezért tudományos és népszerűsítő előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők, emellett számos új kiadvány megjelenését is erre az alkalomra időzítik. Az ásványfesztivál persze elsősorban a közép-európai országok kiállítóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező gyűjtők között.

Forrás: www.edupress.hu