Virtuális valóság a Magyar Állami Operaház színpadán A kékszakállú herceg vára és a Bolero először látható  3D-s vizuális technika alkalmazásávalA kékszakállú herceg vára és a Bolero először látható 3D-s vizuális technika alkalmazásával. Világpremierre készül a Magyar Állami Operaház. Szeptember 7-én a 3DLive Live egy olyan opera és balett produkciót mutat be, mely az élő előadást a 3D technológiával ötvözi. A kékszakállú herceg vára és a Bolero ebben a formában mindössze háromszor tekinthető meg Budapesten.

Az opera előadáson Judit alakjának megformálója a nemzetközi operaszínpadok jelenleg egyik legismertebb mezzoszopránja, Komlósi Ildikó, aki egyben a produkció ötletadója is. A 3 dimenziós animáció tervezője Andrew Quinn számítógépes szakember, aki korábban dolgozott a Mátrix, Dark City és a Tomb Raider című filmekben is. Jegyek már kaphatók.

Különleges élményben lesz része azoknak, akik szeptember 7-én, 9-én, vagy 10-én este a Magyar Állami Operaházban a világon elsőként élik át, milyen az, amikor a virtuális valóság és az élő előadás határai elmosódnak. A produkció megalkotásában résztvevő nemzetközi csapat egy olyan látványt ígér, melyet eddig csak a 3D-s mozifilmek vetítésekor láthattak. A nézők a jeles világpremier alkalmából egy részvételt tanúsító emléklapot, valamint a művészek aláírásával ellátott képet is kapnak majd.

Bartók és Ravel művéhez minimális hagyományos díszlet készül, a hátteret virtuálisan jelenítik majd meg. Az alkotó csapat egy új megoldást talált fel a real time 3D sztereoeffektusok létrehozására, ez a „3DLive Live” fejlesztés, melyet a világon először a Magyar Állami Operaházban használnak majd. Az est rendezői Renzo Cerbo, filmes szakember és Caterina Vianello színházi rendező, az előadás karmestere Győriványi Ráth György, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

Virtuális valóság a Magyar Állami Operaház színpadán A kékszakállú herceg vára és a Bolero először látható  3D-s vizuális technika alkalmazásávalA producer, Francesco Stochino Weiss már korábban is számos innovatív klasszikus zenei projekt létrehozásában vett részt. Többek között az ő nevéhez kötődik a “Carmen Mito del Gitano” előadás 1989-ben, mely José Carreras visszatérését jelentette, vagy 1994-ben a “Mozart Requiem da Sarajevo”, melyet a sarajevo-i könyvtár romjai között adtak elő a boszniai háború idején. 2002-ben technológiai kísérletezésbe kezdett az “Inno dalle Vette” kapcsán, ahol Brahms Alt Rapszódiáját adták elő II. János Pál pápának oly módon, hogy a szólista, a kórus és a zenekar Olaszország három különböző pontján énekelt és játszott egyszerre műholdas kapcsolat segítségével. Továbbá 2008-ban Pekingben az Olimpia idején ő rendezte az “Invisible Cities”-t, melyet az egész világon közvetítettek  a Tiltott Városból.

Az alkotók ígérete szerint senkiben sem fognak elhomályosulni az eddig látott csodálatos kékszakállú-rendezések, hiszen ez egy 3D-s produkció, melynek segítségével egy órára olyan thriller-világba léphetünk, ami élő előadás során eddig lehetetlennek bizonyult. Azok pedig, akik már számtalanszor látták a Bolero-t, most egy olyan, erotikával és indulatokkal teli előadást láthatnak, mint még soha.

Az előadásokra jegyek már kaphatók az ismert jegyárusító helyeken.