Advent első vasárnapján kezdődik a Magyar Állami Operaház ünnepváró eseménysorozata. A Diótörő Fesztivál nyitányára megérkezett Nyíregyházáról a dalszínház karácsonyfája is.December lévén a Magyar Állami Operaház idén is megrendezi a három évvel ezelőtt életre hívott Diótörő Fesztivált.

Tegnap este hat órakor Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója, Solymosi Tamás balettigazgató, Halász Péter megbízott főzeneigazgató, valamint Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója nyitotta meg az ünnepi programsorozatot. Az Ökumenikus Segélyszervezet „Szeretet. Éhség.” adománygyűjtő akciójához kapcsolódva az Andrássy úti dalszínház előtt felállított bódékban az intézmény vezetői, operisták, balettművészek forraltbor-árusítással segédkeznek a rászoruló családok támogatásában, a szentestéig minden nap más-más művésztől lehet vásárolni. A Hajós utcai Szfinx terasza melletti óriási szánban, amely a nemrég bemutatott Aranyecset című balett díszleteleme, bárki lefotóztathatja magát.

 

A több mint hatvanéves Diótörő mesealakjait a szcenikai műhely szobrász- és festőművészei alkották meg, ezek belső világítású, átlátszó oszlopokban láthatók a dalszínház előtti kis téren. A téli időszak legkedveltebb előadásában, a Diótörő balettben december 20-án mutatkozik be a Nemzeti Baletthez újonnan szerződött prímabalerina, Nakamura Shoko, aki Leblanc Gergely partnereként alakítja Mária hercegnőt. December 24-én délelőtt pedig ismét megtartják a Diótörő gálamatinét, amelyen Halász Péter dirigálja a zenekart.

 

Az Opera advent második felében hagyományosan külön műsort rendez testi fogyatékkal élő, vagy szociálisan rászoruló gyermekeknek Kiskarácsony az operaházban címmel. December 12-én, csütörtökön több előadással, matinéval és kora délutáni kiadással is készül a társulat. A gyerekek részleteket láthatnak A varázsfuvola, a Jancsi és Juliska című operákból, A diótörő című balettből, felhangoznak Vivaldi és Leopold Mozart téli muzsikái is.

 

December 16-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Opera együttese ad karácsonyi hangversenyt, másnap, 17-én Pedro Halffter Grand canaria harangjai című saját szerzeményét dirigálja az Opera színpadán. A koncerten hallható lesz Rodrigo Concerto Aranjuez című műve, részlet Manuel de Falla Tánc a La vida breve című operájából és A háromszögletű kalap-szvit szerzeménye. Az esten közreműködik Csáki András gitáros.

Forrás: mno.hu