Az emberek többsége még mindig júliusra vagy augusztusra időzíti az évi rendes szabadságát, pedig a pihenésre ennél alkalmatlanabb hónapok aligha vannak az esztendő során.

A felkapott turistacélpontok szállodái, éttermei, szórakozóhelyei zsúfolásig teltek, a meleg szinte elviselhetetlen, az árak az egekig nőnek, és rengeteg szolgáltatás nem működik, hiszen a helybéliek is éppen a jól megérdemelt vakációjukat töltik – máshol. Összeállításunkban néhány kedvelt célország elkerülendő időpontjait soroljuk fel azok számára, akik mindenképpen szeretnének távol maradni az elviselhetetlen tömegtől.

A karácsonyt, szilvesztert, húsvétot szándékosan nem tüntetjük fel sehol, ezek ugyanis meglehetősen evidens dátumok, aki tehát irtózik a zsúfoltságtól, inkább töltse a lakása falai közt ezeket a napokat. A nemzeti ünnepek (közülük csak az idén még sorra kerülőket soroljuk fel) viszont felkerültek a „tiltólistára”, mert azok országonként más és más időpontot jelentenek. Előzetesen annyit jegyezhetünk meg, hogy a március és az április, valamint az október és a november általában a nyugodtabb hónapok közé tartoznak, de mindenképpen érdemes a részletes ismertetőket is átbogarászni.

Szlovákia
Az ország számtalan látványossága közül november és március között sok minden zárva tart, így ebben az időszakban szinte csak a síelés szerelmesei találhatnak maguknak szórakozást. A május, a június és a szeptember a legajánlottabb hónapok az utazásra azoknak, akik a csendet kedvelik, a július viszont mindenképpen elkerülendő, hiszen a programok ekkor csúcsosodnak északi szomszédainknál: a lőcsei Mária-zarándoklatra legalább 100 ezer embert várnak minden évben, Trencsénben rockfesztivált rendeznek a hónap közepén, de még a legkisebb faluban sem múlhat el a július egy kiadós mulatozás nélkül.
Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 17.

Ausztria
A sógoroknál szintén a július és az augusztus a legveszélyesebb hónapok, a nagy meleg miatt ekkor még a híres bécsi opera is üzemszünetet tart. A főváros csúcsszezonja amúgy jóval kiterjedtebb, a remete-típusoknak áprilistól októberig tanácsos elkerülniük a császárvárost, ahol már most a hónap végén futógálát rendeznek 25 ezer résztvevővel, de idén is lesz tavaszi és nyári fesztivál, valamint nagy tömeget vonzó Schubert- és Haydn-koncertek, szeptemberig pedig egy látványos kiállítás Tutanhamon kincseiből, aki tehát nem szereti a nagy nyüzsgést, őszig inkább Bécstől távol pihenjen. Ami az osztrák hegyeket illeti, 1800 méter fölött novembertől májusig tart a hószezon, 2600 méter fölött viszont lényegében egész évben, a nyári (és persze téli) tömeget tehát tanácsos itt is elkerülni.
Az ország nemzeti ünnepei: május 1., október 26.
 
Csehország
A május és a szeptember már kellemes időszaknak számít, hiszen nyitva tart minden múzeum, képtár és kastély, az árak alacsonyabbak és a tömeg is kisebb. Jó az április és az október is, de ekkor az idő még kissé csípősebb lehet. Aki júliusban vagy augusztusban szeretne a csehekhez látogatni, az magára vessen, bár a szünidő miatt üres egyetemi kollégiumokban még ekkor is olcsó szálláshoz lehet jutni.
Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5-6., szeptember 28., október 28., november 17.

Horvátország
Hosszú ideig, áprilistól szeptemberig tart a csúcsszezon az országban, s ha előtte vagy utána próbálunk ellátogatni a tengerpartra, fennáll a veszélye annak, hogy a víz még vagy már hideg lesz. Talán a szeptember a legkedvezőbb egy horvát kirándulásra, a május vége–június eleje viszont eszükbe ne jusson, mert az az iskolai kirándulások ideje.
Az ország nemzeti ünnepei: június 22., június 25., augusztus 5., október 8.

Németország
Májustól októberig az országot elárasztják a turisták, júniusban és júliusban pedig ehhez a tömeghez még hozzácsapódnak a szünidőző iskolai csoportok, akik természetesen a legolcsóbb szállásokat foglalják el. Marad a márciustól májusig tartó időszak, illetve az október és a november, amikor még jó esélyünk van az enyhe, napos időre is.
Az ország nemzeti ünnepei: augusztus 8., október 3., november 16.

Franciaország
Az időjárás és a viszonylag kevés látogató miatt a tavasz a legszebb az országban, ahol azonban már májustól beindul a turistaszezon, és őszig meg sem áll. Július közepétől augusztus végéig a helyiek is a szabadságon lévők tömegét növelik, októbertől az idő viszont már kellemetlenre fordul, karácsonykor pedig iskolásoktól zsúfoltak a sípályák, így az április és a szeptember tűnik a legalkalmasabbnak egy francia vakációra.
Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 14., november 11.

Olaszország
Áprilisban, májusban, októberben vagy novemberben menjenek a napfényes Itáliába azok, akik látni is szeretnének belőle valamit. Augusztusban nemcsak a külföldiek, de maguk az olaszok is  turistává válnak, ezért sok minden be is zár az utolsó nyári hónapban. Az Alpokban már szeptember közepétől havazik, így aki korán elindul síelni, az elkerülheti a tömött pályákat.
Az ország nemzeti ünnepei: április 25., június 2.

Görögország
Az egyik legfelkapottabb célországban elég nehéz jó időpontot javasolni, de mondjuk húsvéttól június közepéig még élhetőnek nevezhető a csodás Hellász is. A tengerpartok és az ősi romok környékei ekkor még nem zsúfoltak, aztán augusztustól októberig megint elcsendesedik az ország, utána pedig egyenesen téli álomba merül, így a görög telet inkább tanácsosabb kihagyni.
Az ország nemzeti ünnepe: november 17.

 

Forrás: travelline.hu