Ez nem nacionalizmus kérem szépen, csupán az EFOTT menedzsmentje gondolta úgy, hogy az ország legnagyobb múltra visszatekintő hallgatói fesztiválján a hazai zenészek kerüljenek előtérbe.

Az első EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) 1976-ban került megrendezése Pécsett, ahol mindössze 25 intézmény, és 350 diák képviseltette magát. Hogy milyen fejlődés ment végbe azóta, azt jól példázza, hogy tavaly 58 ezer látogatója volt Debrecenben az eseménynek, és idén sem várnak kevesebbet. Az egyik sajátossága ennek a hatalmas bulinak, hogy minden évben más helyszínen kerül megrendezésre, ezzel szinte alátámasztva a mondást: a parti házhoz jön.

Időpont: 2008. július 16-20.

Talán ez a fő info a fesztivállal kapcsolatban, de akad még néhány érdekesség, mielőtt a húrok közé csapnánk. Mi az, hogy akad, hemzseg! Remélhetőleg több Guiness rekord fog megdőlni a szigeten, például az egy perc alatti „atw”-k száma. Ez azt jelenti, hogy valaki két dekázás között megkerüli lábával a labdát. Eddig 83 a világcsúcs, reméljük Tóth Gábornak sikerül überelnie.

A zenei vonalhoz ragaszkodva említsük meg, hogy a helyi rádió műsorvezetője, Médiaribi is a magaslatokba tör, mert híven munkahelyéhez, 102,9 órán keresztül szeretne adásban lenni. Tovább nézegetve a full extrás járgányunkat szemet szúr, hogy lesz itt egy hajó, de ez mire jó? Dunaújváros földön, vízen és levegőben is megközelíthető, miért hagynánk ki bármelyiket is?! Ezen a „tutajon” be lehet majd vonulni a fesztiválra, valamint minden este unplugged koncertek várják a könnyedebb csobogásra vágyókat.

A hazai krémes

Külön kiemelték a szervezők, hogy az előadók szempontjából kellemes tapasztalat, hogy szinte minden nagy eseményen a nagyszínpadokat a külföldiek töltik meg. Ez most másképp lesz, ugyanis az egyetlen határainkon túli dologként egy sörfaluban csehülhetünk, vagy cseh faluban sörözhetünk. (Elmondásuk szerint minden évben egy másik kultúrának is lehetőséget adnak, hogy megmutathassa magát).

50 nappal a fesztivál előtt, május 26-án itt volt a sajtótájékoztatón (a hajón) több neves magyar sztár, hogy ők is népszerűsítsék ezt a rangos eseményt. Dévényi Tibi bácsi nagyon örült, hogy még a hatodik ikszen túl is kíváncsiak rá a fiatalok, és külön jó, hogy idén a fiával egy időben, bár külön sátorban léphetnek majd fel.

Ganxsta Zolee elmondta, hogy mindig is nagyon jó programok voltak és lesznek az EFOTT-on, csupán az esemény mottójával élve (csak szabadon…) túlságosan is fesztelenre sikerül a szórakozás, ezért kevés konkrét mesélnivalója van. Ezzel ellentétben Dundika, aki saját bevallása szerint is zöldfülűnek számít zenei téren, nagyon boldog, hogy egy ilyen közegben állhat a publikum elé, ezért ő mindenre emlékezni akar. Bodnár Tibi a Ladánybene 27-ből hozzátette, hogy azért lesz még itt egy náció, mégpedig a jamaicai.

És persze mi is ott leszünk, és természetesen jelentkezünk a dunaújvárosi Szalki-szigetről július 16 és 20. között.

-Fábián Tamás-

Forrás: zene.hu