Az elmúlt egy évben nem javult a tanítók, tanárok helyzete Magyarországon. Demján Sándor, Schmitt Pál, Bánó András, D. Tóth Kriszta, Jakupcsek Gabriella, Csányi Sándor, Ördög Nóra és még 54 ismert és elismert művész, közéleti és televíziós személyiség együttesen támogatja a tanárokért, tanítókért létrehozott Etikai Kódexben megfogalmazott iránymutatásokat. „Napjainkban jellemzően a pedagógusok egyre kevesebb tiszteletet és megbecsülést kapnak, azonban ez társadalmi összefogással megállítható és visszafordítható”, vallja Ördög Nóra műsorvezető és az Etikai Kódex aláírói. A kezdeményezésnek külön aktualitást a közelgő pedagógusnap ad, s a program nem titkolt célja, hogy arra ösztönözzön diákot és szülőt: emlékezzünk meg a tanítókról, tanárokról, és köszöntsük őket néhány kedves szóval és megbecsülésünk jeléül virággal!

Az ismert közéleti személyek tíz pontban fogalmazták meg azokat az értékteremtő gondolatokat, amelyek továbbítását és hirdetését nagyon fontosnak ítélik a mostani iskoláskorú generáció és családtagjaik számára.
„Örömmel csatlakoztam a kezdeményezéshez, mert célkitűzéseit rendkívül fontosnak érzem magam is, és teljes mértékben azonosulni tudok az itt megfogalmazottakkal” – nyilatkozta Ördög Nóra az Etikai Kódex támogatása kapcsán.
Az Etikai Kódex aláírói között egyaránt megtalálhatók ismert üzletemberek, befektetők, közéleti személyek – mint például Demján Sándor, Schmitt Pál, Kenyeres Sándor – és művészek, színészek, televíziós műsorvezetők – Gryllus Dorka, Csányi Sándor, Kovács Lázár, Kapócs Zsóka, Horváth Éva, D. Tóth Kriszta vagy éppen a Rippel-fivérek. A támogatók száma folyamatosan bővül.
„A pedagógusnap kitűnő alkalom arra, hogy a tanítók, tanárok egész évi munkájának méltó elismerést adjunk. Június első vasárnapja előtt ne feledkezzünk el köszönetet mondani a tanítóknak, tanároknak, s egy szál virággal vagy egy gyönyörű csokorral kedveskedjünk nekik” – emlékeztetett Nóra.
A pedagógusnapot 1952 óta ünnepeljük Magyarországon, és a kimagasló oktató-nevelő tevékenység elismerésére hivatott szakmai díjak kiosztása mellett a gyermekek és szüleik virággal köszöntik a tanítókat, tanárokat, sőt helyenként iskolai rendezvényt is tartanak ez alkalomból. Ezt a jeles napot világszerte szinte mindenhol megünneplik, többnyire ugyanúgy virággal, mint hazánkban. Akad olyan ország is, ahol annyira komolyan veszik a pedagógusnapot, hogy a tanárok köszöntése egyben munkaszüneti nap.
Ördög Nóra a gyerekekhez szólva tíz hasznos útmutatást fogalmazott meg, amely a tanár-diák viszony megjobbítását célozza.
„A komoly érdeklődést kiváltott kódex mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekekhez is szólnunk kell, s az ő nyelvükön megfogalmazni azt, amit mi már felnőtt fejjel értünk” – fogalmazta meg a műsorvezető. Tudatosítani kell a diákokban: a tudással olyan hatalmat kapnak, amelyet senki sem vehet el tőlük, s a pedagógusok segítenek ennek megszerzésében. Ők azok, akik a szülők mellett a helyes útra tanítanak az életben, és felkészítenek a nagybetűs életre. A sok segítséget, bátorítást és türelmet pedagógusnapon a diákok megköszönhetik nekik, ezzel is kimutatva megbecsülésüket, amelyre napjainkban oly nagy szükség van.
A cél, hogy a pedagógusnap elmúltával is fennmaradjon a program üzenete, egy valódi társadalmi párbeszéd alakuljon ki, és így elinduljon egy kedvező folyamat, amely mindannyiunk érdeke: a pedagógusok, diákok és szülők egymást megbecsülve tudják végezni a feladatukat.
Ebből a célból a kódexet az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Magyarországon minden általános iskola megkapja.
A támogatók köre jelenleg 61 főből áll, és ez a szám folyamatosan növekszik; a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat.
(www.edupress.hu)