Az ÚJ SZÍNHÁZ előadása

Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és vehetek meg pusztán jó megjelenésemmel mindent, amire szükségem van.

Bemutató időpontja: 2007. december 2., Új Színház

„Örülnék, ha mondjuk azt mondanád: francba a szegénységgel!, de abban is csak az volna, hogy ha más nem, azért ott van még a szeretet, hogy abban mégiscsak biztos lehetsz, hogy azelőtt mindnyájan egyenlőek vagyunk, de: a francba ezzel az általános elosztási és integrációs formával, ami előtt mindnyájan egyenlőek vagyunk! A szeretet! A szeretet előtt sem vagyunk egyenlőek. Ez az utolsó mentsvár, amibe mindenki kapaszkodik, mióta a nemzet elsüllyedt. Ez is, ez az agyrém – a Nemzet! A Szeretet! Egyenlőek csak a tébolyban vagyunk, csak ott vagyunk egyenlőek, ahová sosem tévedünk. Ez micsoda integrációs forma volna! Hogy ott legyünk, ahová sosem tévedünk, ahol nem lehetünk, senki!” (René Pollesch)

René Pollesch (1962) – író, rendező, a berlini Volksbühne Prater nevű játszóhelyének művészeti vezetője. Az ott bemutatott Prater-trilógia 2002-ben szerepelt a német nyelvterület legfigyelemreméltóbb előadásait bemutataó Berliner Theatertreffenen. Ugyancsak 2002-ben a Theater Heute színházi folyóirat körkérdésére a kritikusok Pollescht választották az évad legjobb drámaírójának, 2006-ban pedig megkapta a legjobb darabnak járó Mühlheimer Dramatikerpreis-díjat. A darab Németország egyik legprogresszívebb prózai színháza, a Schauspiel Stuttgart számára készült.

„Negyedik stuttgarti produkciójában Pollesch a korábbi műveiből ismert motívumokhoz kapcsolódik: drog, szerelem, technológia. Pusztán a nézőpontot változtatja meg, és így újabb téma merül fel: az identitás kérdése, az Én megalkotása – vagy másképp szólva: Ki vagyok, ha suhogós tréningnadrág van rajtam?
Már az előadás címe is sokat elárul Pollesch radikálisan innovatív színházáról, amely inkább gyűjtés és sorbaállítás mint művi csiszolás-reszelés. A kérdések színháza ez, mely nem szolgál kész tézisekkel és látványos mondanivalóval, hanem a magától értetődőt, a megszokottat szedi elemeire”.
Stuttgarter Zeitung

Író: René Pollesch
Rendező: René Pollesch

Színész:
Silja Bächli
Christian Brey
Katja Bürkle
Bijan Zamani

Díszlet: Chasper Bertschinger
Jelmez: Anette Hachmann , Elisa Limberg
Videó: Alexander Schmidt
Dramaturg: Christian Holtzhauer
Súgó: Stephanie Manz
Rendezőasszisztens: Stephanie Manz
Előadás időpontok:
ÚJ SZÍNHÁZ – Budapest
december 2. (vasárnap) 19:30

Forrás: port.hu