DIGIBOARD – egy magyar cég innovatív digitális tábla rendszereAz oktatástechnikai piacon egyre több külföldi gyártó cég verseng a korszerű digitális taneszközök iránt növekvő kereslet kielégítéséért.

Különösen igaz ez a digitális táblák és az ezeket kiegészítő egyéb eszközök esetében, ahol folyamatos megújulás és nem kevés pénz kell ahhoz, hogy egy gyártó a jegyzett cégek listájára kerülhessen és ott meg is maradhasson.

Mégis, mint ahogy az sokszor megtörténik a mesében és olykor a valóságban is, egy-egy jó ötlettel, újszerű megközelítéssel egyszerre csak be lehet robbanni az ismeretlen semmiből is a „jegyzettek közé”.

DIGIBOARD – egy magyar cég innovatív digitális tábla rendszere

Ez történhet a magyar fejlesztésű DIGIBOARD interaktív oktatási rendszerrel is, amely számos nóvummal lepte meg a hazai (és külföldi) oktatástechnikai piacot.

Többrészes sorozatunkban részletesen bemutatjuk a DIGIBOARD rendszert.

IOT.hu: Arra kértük Bakonyi Péter fejlesztő informatikust, hogy mutassa be olvasóinknak a DIGIBOARD interaktív oktatási rendszert.

BP: Biztosan Ön is találkozott már az interaktív tábla használata során nehézségekkel, akár a beüzemelés, akár a szoftver használata során. A DIGIBOARD egy olyan eszközökből és szolgáltatásokból álló, interaktív oktatási rendszer, mely egyszerűvé és élvezhetővé teszi a pedagógusok és a diákok számára az interaktív tábla használatát.

IOT.hu: Dióhéjban össze tudná foglalni a rendszer lényegét?

DIGIBOARD – egy magyar cég innovatív digitális tábla rendszereBP: Igen, persze. Az interaktív oktatási rendszer három fő részből áll. Vegyük először a vasat, azaz a rendszer hardver részét.

A digitális tábla vezérlésére összeállítottunk egy kisméretű, de nagy teljesítményű mikroszámítógépet. Ez egyedülálló a piacon, ilyennel még senki sem jelentkezett.

A mikroPC helyettesítheti a tanári laptopot, vagy az asztali gépet az órán. A tábla mellett, mindig kéznél van, használata rendkívül egyszerű, egy óvodás gyerek is képes kezelni.

Még a hardverhez sorolható maga az interaktív tábla is, ami esetünkben bármilyen típusú tábla lehet – rendszerünk tehát márka független.

A közeljövőben a táblák területen is újítani fogunk, de erről majd akkor…

IOT.hu: Rendben. Mi lenne a következő összetevő?

DIGIBOARD – egy magyar cég innovatív digitális tábla rendszereBP: Interaktív oktatási rendszerünk másik fontos elemét a szoftverek adják.

A mikroPC-n az oktatói rendszert és a perifériás eszközöket vezérlő, kimondottan erre a célra kifejlesztett, saját szoftverünk fut.

Ami ennél is fontosabb az maga a táblaszoftver, hiszen ezt használják a tanárok az oktatás során. Egyedi, saját fejlesztésű, magyar és tábla-független a táblaszoftver is, ami sallangoktól mentesen tudja mindazokat az alapfunkciókat, amiket egy jól működő táblaszoftvernek tudnia kell.

IOT.hu: Lássuk a harmadik lábat. Ez az online elérhető tananyagrendszerrel kapcsolatos, ha jól tudom.

BP: Igen, a DIGIBOARD harmadik fő része az előfizetéses online tananyagrendszerünk, amihez még egy, a pedagógusok és diákok számára kialakított, díjmentes közösségi portál rendszer tartozik.

Ilyen szintén nincs még a magyar piacon, és a miénkhez hasonló elven működő külföldi példát is keveset lehet találni.

IOT.hu: Az országban először az Educatio 2009 kiállításon mutatták be a DIGIBOARD rendszert. Milyen volt a fogadtatása?

BP: Természetesen bíztunk a sikerben, azonban az érdeklődés és a pozitív fogadtatás sokkal nagyobb volt annál, mint amire számítottunk.

Külföldi cégek is érdeklődtek, és a kapcsolatfelvételből, azóta tárgyalások és közös együttműködési lehetőségek lettek.

Sokan meglepődtek, ugyanakkor örültek annak, hogy egy magyar cég, eredeti ötletekkel jelentkezik az interaktív oktatástechnikai piacon.

 Következő cikkünkben közelebbről szemügyre vesszük az interaktív oktatási rendszer egyes elemeit.

 Többet tudhat meg a Digiboardról itt >>.digiboard.eu
 
 
Forrás: