A hiányzó fenyődíszek (közös játék)Egy karácsonyi vetélkedő leírását találhatod itt, amit akár 400 játékos is játszhat egyszerre. A játék célja a játékosok közötti kapcsolat ápolása és erősítése.

Résztvevők száma (minimum-maximum): 30-400

Résztvevők életkora (minimum-maximum): 9 – felső korhatár nincs

Játékidő: 1-2 óra

Helyigény: nagy terem (pl. nagyobb tornaterem, vagy aula)

Kellékigény:

  • Fizetőeszköz – lehet játékpénz, de helyettesíthetjük bármivel pl. morzsolt kukorica (aranytallér), vagy festett kavicsdarabokkal (ezüst)
  • Minden állomáshoz a megfelelő kellék
  • A létszámnak megfelelő mennyiségű papírragasztó
  • A létszámnak megfelelő mennyiségű színes papírcsík

Az előkészítés fázisai, feladatai: A rendezőkkel ismertessük a játékot, és feladataikat. (nyitó és záró jelenet, állomásvezetés, ragasztó és papírcsík árusítása).

Az előkészítéshez szükséges idő: kb. 1 óra

A játék megnyitása, nyitánya:Osszuk egyenlő létszámú csapatokra a játékosokat. Egy csapat 6-17 játékosból álljon. Példa a kerettörténethez:A télapó szomorkodik, mert eltűntek a fenyődíszei, díszek nélkül pedig nem lenne igazi a karácsony. Megpróbál új díszeket készíteni, de rá jön, hogy közel a karácsony és nem lesz elég ideje, hogy befejezze. Ezért a gyerekeket kéri meg, hogy segítsenek díszeket készíteni. A télapó szétosztja a gyerekek között az aranytallérjai egy részét, hogy azok meg tudják venni a hozzávaló kellékeket. Sajnos, nem tud elegendő tallért adni, mert akkor nem maradna az ajándékokra. A hiányzó pénzért a játékosoknak kell megdolgozniuk.

A játék menete: A játékosoknak meg kell többszörözniük a kapott aranytallérokat. Ezt úgy tudják megtenni, hogy különféle „állomásokon” játszanak. Minden állomást rendezők vezetnek (tanárok, idősebb diákok). A játékos bármikor bármelyik állomáson játszhat, eggyen többször is. Minden állomáson be kell fektetni bizonyos mennyiségű aranytallért, és teljesíteni kell egy-egy feladatot. Ha ez sikerül, akkor a befektetett tallérok dupláját kapja vissza. Ha viszont nem tudja megfelelően teljesíteni a feladatot, akkor elveszíti a befektetett pénzét. Arra kell vigyáznunk, hogy a játékosok többször nyerjenek, mint veszítenek, mert különben nem tudják teljesíteni a játékot (segíteni a Télapónak). Az állomásokon egyénileg játszanak a játékosok, de az aranytallérjaikat közösen, csapatonként gyűjtik. Az így összegyűjtött aranytallérokért játék közben egy rendezőtől folyamatosan papírragasztót és színes papírcsíkokat tudnak vásárolni (pl. 40 aranytallér 1 ragasztó, 5 aranytallér 1 csík). A ragasztó és a papírcsíkok árát változtathatjuk is a játék közben.  A csapatoknak az így megszerzett kellékekből láncszerű karácsonyfadíszt kell összerakni. A játék végén az a csapat nyer, amelyiknek a leghosszabb díszt sikerült összeraknia.

A játék befejezése lezárása: A játéknak akkor van vége ha:

  • Lejár a játékidő
  • Valamelyik csapat láncfűzére (karácsonyfadísze) elérte a megfelelő hosszúságot (pl. 10 méter)

A játékhoz érdemes zárójelenetet is csinálni.

Pl. zárójelenet: A télapó megköszöni a gyerekeknek a segítséget. Lehetőség szerint mindenkinek ad egy kis ajándékot (pl. szaloncukor vagy az elkészített láncfüzérből egy darabot, amit mindenki hazavihet). Közösen felrakják a díszeket a fára és karácsonyi hangulatot teremtve énekelnek, esetleg gyertyát/csillagszórót gyújtanak.Ez a játék lehet felvezető eseménye a karácsonyi rendezvényünknek. A folytatást tudatosan a játék végére lehet komponálni, mintegy folytatva azt.

Szükséges biztonsági intézkedések: Ügyeljünk arra, hogy minden állomáson biztonságos legyen a feladat.

Egyéb:Ügyeljünk arra, hogy több típusú állomás legyen:

  • Szellemi (logikai, műveltségi, aktuális tananyaghoz kapcsolódó…)
  • Ügyességi (ügyességen, erőn, mozgáson alapuló játékok)
  • Szerencse (nem a képségeken, hanem a szerencsén múlik a győzelem)

Mindég legyen pár olyan állomás is, ahol nem kell játékpénzt/tallért befektetni a játékosoknak, hanem csak feladatokat kell teljesíteniük (pl. karácsonyi dalok éneklése) és ezért ingyen kapnak egy tallért. Így, ha valaki elvesztette/elköltötte az összes pénzét, akkor ezeken az állomásokon szerezhet.

Állomás ötletek (a feladatok az állomáshoz kapcsolódjanak):

  • Szellemi játékok: 1. Karácsonyi puzzle – két karácsonyi motívumokkal díszített puzzlet kell két játékosnak kiraknia. Amelyik elsőnek teljesíti a feladatot az nyer. 2. Film párbaj – legalább 10 olyan filmcímet kell felsorolni, amelyikben szerepel a télapó.
  • Ügyességi játékok: 3. Speciális kommandó – az állomásvezető különféle ötletes feladatokat ad a játékosoknak (pl. hozz két hajszálat a télapótól) 4. Rénszarvas etetés – az ételt pl. kukorica csövet 2 méter távolságból bele kell dobni az etetőbe, hogy meg ne harapják a szarvasok (célba dobás). 5. Télapósegéd kiképző – versenyre két játékos 3-3 ajándékot kell, hogy egyesével áthordjon az egyik pontból (Télapó háza) a másikba (karácsonyfa alá). Amelyiknek előbb sikerül az nyer. 6. Csomagtartás – két játékosnak egy-egy becsomagolt téglát kell maga előtt nyújtott kézzel tartania. Amelyik tovább bírja az nyer.
  • Szerencsejátékok: 7. Évszakmutató – egy kör alakú lapot négy egyenlő részre osztunk, és minden negyedben bele írjuk egy-egy évszak nevét. A lap közepére egy forgatható mutatót helyezünk el, amit a játékos meg pörget. Ha a mutató az aktuális évszakra mutat (tél), akkor a játékos nyert. 8. Szaloncukor tapogatás – egy dobozból csukott szemmel ki kell venni két szaloncukor közül a megjelöltet. Ha sikerül, akkor nyer a játékos.
  • Tét nélküli játékok: 9. Karácsonyi dalok éneklése 10. Krampusz smink – az állomásvezető arcfestékkel krampusszá alakítja a játékost. 11. Karácsonyi díszek készítése – aki elkészít egy díszt az kap egy aranytallért.

Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: A játék játszható úgy is, hogy a csapatoknak közösen kell egy nagy láncfűzért (karácsonyfadíszt) készíteniük. Így nem lesz győztes csapat (mindenki az lesz), de a játékosoknak kihívást jelent a közös munka is.

Lejegyezte: Besnyi Szabolcs

\n besnyi@szabadidoszervezo.net Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet ,

szabadidoszervezo.net