Pár évtizede több olyan készülék és használati tárgy szerepelt sci-fi regényekben és filmekben, amelyek egy része ma már a mindennapi életben teljesen elfogadott. Nos, az e-papír még nem ilyen, de ez már csak kis idő kérdése: hamarosan eljöhet az az idő, amikor a napilapokban folyamatosan változnak a hírek és mozgóképek illusztrálják a cikkeket…

Az elektronikus papír egy olyan megjelenítő technológia, amely a hagyományos papírhoz hasonlatosan kellően vékony és hajlékony, ugyanakkor természetes fénynél, sőt közvetlen napsugárzás mellett is olvasható.
A fejlesztők jelenlegi célja elérni azt, hogy képes legyen automatikusan, vezeték nélkül frissíteni önmagát. Így valami olyasmi jöhet létre, amit már a Vissza a jövőbe című filmsorozatban is láthattunk már: nevezetesen, hogy a történések hatására automatikusan megváltoznak az újságokban leírt cikkek.
Az LCD technológia digitális órákban mutatkozott be annak idején. Számos nagyvállalat azon dolgozik annak továbbfejlesztésén. A múlt hónapban az LG.Philips LCD és a massachusettsi illetőségű E Ink cégek bejelentették, hogy sikerült előállítaniuk egy tízhüvelykes kijelzőt, a Fujitsu pedig egy színes változatot mutatott be júliusban.

A Philips polymer részlege bejelentette, hogy 2006 végére tömeggyártásra bocsáthatják kijelzők öthüvelykes változatait, amit legelőször a Seiko Epson egy olyan karórájába építenék bele, amelynek megjelenítő panelja teljesen belesimul az óra szíjába és természetesen hajlékony is.

Kevesen tudják, hogy az elektronikus papír ötlete még 1970-ben született meg a Xerox akkori kutatóközpontja vezetőjének, Nick Sheridon fejében, aki jelenleg a Xerox leányvállalatánál, a Gyriconnál dolgozik hasonló beosztásban. „Biztosan emlékeznek még az akkor elterjedt zöld karakteres monitorokra, amely szinte kiégette az ember szemét hosszú távú használat esetén. Sheridon emiatt döntött úgy, hogy kifejleszt valamit, amit kevésbé megerőltető nézni.” – mondta a Gyricon szóviője, Jim Welch.

A technológia lelke az aprócska fekete és fehér részecskéken alapul, amelyeket a hajszál átmérőjénél is kisebb kapszulák rejtenek. A részecskék elektromos töltésre reagálnak. A negatív mező eltaszítja a felület tetejére a fekete részecskéket, ami fekete pontot eredményez a kijelzőn. A pozitív töltés ugyanezt teszi, csak a fehér részecskékkel. Egy átlagos papír nagyjából egytized milliméter vastagságú. Az e-papír ennél vastagabb, ám még mindig sokkal vékonyabb, mint a jelenleg piacon lévő legkeskenyebb LCD kijelzők. Ugyanakkor századannyi energiát igényelnek, többek között azért, mert nem igényelnek háttérvilágítást, és csak a megjelenített kép változtatásához van szükség energiára – nem pedig azok megtartásához. További hasznos tulajdonsága, hogy visszaveri a napfényt – nem pedig elnyeli -, ami nagyjában növeli az olvashatóságot.

A Gyricon már jelenleg is kínál megvételre olyan, központilag automatikusan frissíthető e-papír alapú termékeket, amiket például különböző, gyakran változtatott feliratok, plakátok, stb. helyettesítésére használhatnak. Így azokat távolról is meg lehet változtatni, mindenféle fizikai behatás nélkül. A cég szerint a jövő mindenképp a techonológia terjedése mellett áll. A jelenlegi hordozható kézi számítógépek, mobiltelefonok kijelzője egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy részletes tartalmat tudjanak megjeleníteni az emberi szám számára kényelmes méretben. A hajlékony kijelzőnek köszönhetően azonban úgy növelhető a megjelenítő felület, hogy az eszköz kicsi marad. Használatkor egyszerűen kihatjuk a kijelzőt, majd munkák végeztekor összecsukjuk.

És ami talán a legfontosabb, Karl McGoldrick, a Polymer részleg vezetője szerint megjelenésekor hasonló áron lesz kapható az öthüvelykes e-papír, mint az azonos méretű LCD panelek.