Mint Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Dokumentum Központ Digitális Gyűjtemény Osztályának vezetője elmondta, az e-book fogalom jelenleg többértelmű lehet, annyi azonban bizonyos, hogy digitális eszközzel olvasható, alapvetően szöveges, lezárt dokumentumegységről van szó, amely letölthető és hordozható.
Színes a kép a fájlformátumok tekintetében is: a számos általánosan használható formátum – például a pdf vagy a world – mellett számos speciális típus is létezik, így jellemzően a különböző mobileszközökhöz más-más standard használatos.

Az OSZK osztályvezetője az elektronikus dokumentumok kínálatról is szólt: elmondása szerint a nagy nemzetközi e-book áruházak jellemzően kevés magyar nyelvű digitális könyvet tartanak, míg hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár az e-book-kiadás. Előrébb járnak azonban az virtuális könyvtárak: a Magyar Elektronikus Könyvtár mintegy 7000 címet, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Hallgatói Információs Központ 700-700 dokumentumot kínál.

Számos eszköz lehet alkalmas az elektronikus könyvek olvasására – tette hozzá Moldován István. A PC-k és laptopok mellett Magyarországon kevéssé elterjedtek a kézi számítógépek (palmtop, PDA), de kevés a speciális e-book-olvasó is. A mobiltelefonok ugyan nem nyújtanak vonzó alternatívát a könyvolvasással szemben, de az „okostelefonok”, iPhone-ok terjedése változtathat ezen – vélekedett, hozzátéve: a fejlesztőknek mindenképpen jól olvasható képernyővel rendelkező, ugyanakkor kedvező árú készülékek előállítására érdemes törekedniük.

Az OSZK munkatársa a hordozható digitális zenelejátszók példájára hivatkozva úgy vélte, ha nem is az mp3 stickekhez hasonló mértékben, de rövidesen az elektronikus szövegolvasók elterjedése is várható Magyarországon.

A kiadói oldalról Votisky Zsuzsa számolt be: a Typotex Kiadó igazgatója elmondta, hogy elsősorban köteteik könyvtárakban tapasztalható fénymásolása indította a vállalatot a www.interkonyv.hu weboldal létrehozására, így a három hónapja működő honlapon már jogtisztán lehet letölteni a kiadó könyveit.

Az Interkönyv-projektben jelenleg 92 kötet szerepel, köztük olyanok is, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók, de Votisky Zsuzsa elmondása szerint a Typotex a jövőben csak elektronikus formában megjelenő kiadványokkal is jelentkezni fog.

Mint hangsúlyozta, az internetes oldalról való letöltés nagy előnye a jogtisztaság, hiszen a hatályos magyar törvények szerint az szöveges dokumentumok csak írógéppel vagy kézírással reprodukálhatók, fénymásoló géppel nem. Az oldalletöltési árak az interkonyv.hu-n 3,50 és 4 forint között járnak, attól függően, hogy a felhasználók az egész könyvet vagy csak egy-egy fejezetet vásárolnak meg – közölte.

A letöltött pdf-dokumentumok a Fileopen szoftvernek köszönhetően nem másolhatók, egyszer azonban ki lehet nyomtatni, illetve a hozzáférés ideje alatt korlátlan alkalommal el lehet olvasni őket. Természetesen a fizetés is történhet az interneten keresztül, de a felhasználók előre feltölthető Interkönyv-kártyával is vásárolhatnak – jegyezte meg a kiadó vezetője.

A jövőről szólva Votisky Zsuzsa úgy vélte, az általuk létrehozott weboldal a Typotext profiljához illeszkedve „nem regények, hanem inkább tudományos, ismeretterjesztő könyvek terepe lesz”.