Csak néhány hónappal ezelőtt jelentették be a „Kingdom Tower” felhőkarcoló építési munkálatainak megkezdését a szaúd-arábiai Dzsiddában, amely 1000 méterével a világ legmagasabb épülete lesz, amelyre válaszul Kína egy páros, energia-hatékony felhőkarcolót épít.

A „Phoenix Towers” elnevezésű projekt, amelyet angol építészek egy kínai építész csapattal közösen terveznek Közép-Kína legnagyobb városában Vuhanban jön létre. Mint arab testvére, a két óriás felhőkarcoló ugyancsak egy kilométer magasak és egy, a város tavában ebből a célból létesített mesterséges szigeten helyezkednek majd el, mintegy hidat képezve a város két legsűrűbben lakott része között.

A hagyományos kínai kultúrának megfelelő szimbolikus elnevezésű Phoenix Towers két egységnek, a Feng/férfi/ és a Huang/női/, a kombinációja, amelyek szoros szimbiózisban, kölcsönösen ellátják egymást a megújuló energia legkülönbözőbb formáival.

A szerkezeten szélturbinák, a homlokzaton végig napelemek, és termikus kémények lesznek a természetes szellőzés biztosítására, továbbá egy esőfelfogó rendszer; mindez szoros együttműködésben egy biomassza kazánnal, valamint egy hidrogén alapú üzemanyag cella- rendszerrel, amely előállítja a két felhőkarcoló működtetéséhez szükséges áramot, azon kívül, hogy a megtermelt energia egy részét a városnak adja át – írta az Inhabitat.com

„A projekt környezeti katalizátorrá alakul át Vuhan városának megerősítése céljából, azzal a szándékkal, hogy elkerülje azokat a katasztrófákat, amelyek Kína más területein bekövetkeztek”- mondta a londoni építész iroda munkatársa. „A két felhőkarcoló egy szélesebb zöld stratégia magja lesz, az egész régió hivatkozási pontja, amely 20 km területet foglal magába a tó partjai mentén”

Forrás:www.nepszava.hu