Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég piacra dobta a hagyományos könyvolvasás élményét a leginkább visszaadó készülékét. A keményfedeles kötetre hasonlító szerkezet egyszerre akár 160 művet is képes tárolni.
A Sony a napokban jelentette be, hogy Sony Reader nevű elektronikus könyve a boltok polcaira került – igaz, egyelőre csak Nagy-Britanniában, mintegy 199 fontért, vagyis megközelítőleg 60 ezer forintért.

Az alig valamivel több mint 2 dekás e-könyv speciális, 166 dpi felbontású kijelzője – amelyet az E Ink Corporation fejlesztett ki – energiafelhasználás nélkül képes tárolni az éppen megjelenített oldalt. Így az eszköz akkumulátorának élettartama meghosszabbodik és lehetővé teszi, hogy akár több hosszabb művet is nyugodtan elolvashasson a felhasználó. A kijelzőn négy fokozatban állítható a betűk kontrasztja, sötétben azonban nehézségeket okozhat, háttérvilágítása ugyanis – az akkumulátor élettartamának maximalizálása miatt – egyelőre nincs. Viszont a betűk mérete tetszőlegesen nagyítható, így szemüveg se feltétlenül kell hozzá. Kinyitáskor mindig a legutoljára olvasott oldal jelenik meg, ezért a könyvjelzők is a múlt ködébe veszhetnek.

A Sony Reader mellé a vásárlók egy CD-t is kapnak, amelyen 100 könyv és színdarab – köztük a Drakula, a Rómeó és Júlia, a Büszkeség és balítélet – került fel. A szerkezet 200 megabyte beépített memóriája – illetve beépített kártyaolvasója, amely 8 gigabyte-ig kezeli a memóriakártyákat – biztosítja, a megfelelő háttértárat. Emellett hangfájlokat – mp3 és AAC formátumban – is le tud játszani, így akár művelődés közben zenét is hallgathatnak az olvasók.

A könyveket az Apple online zeneáruházához, az iTunes-hoz hasonló rendszerben tölthetik majd le a felhasználók.

A Sony Reader nem az első, széles körben piacra dobott e-könyv. Az Amazon online könyváruház 200 dollárért kínálja saját, Kindle nevű változatát, illetve létezik az Iliad nevű, 399 dolláros verzió is.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója úgy fogalmazott a hagyományos könyvekkel kapcsolatban, hogy azok jelentik az „analóg világ utolsó bástyáját”. A kiadók és a szerzők azonban megosztottak a jövővel kapcsolatban.

„Már most széles közönsége lehet az elektronikus könyveknek” – fogalmazott a Penguin kiadói csoport egyik munkatársa. „Egyelőre azonban még nem tudjuk, hogy milyen alternatívát jelentenek majd a hagyományos könyvekhez képest.”

A szakember szerint 2010-re az e-könyvek a teljes eladások körülbelül 1 százalékát teszik majd ki.

„Egyelőre túl nagy a kuszaság a könyvpiacon, a hagyományos könyvek jövőjével kapcsolatban” – nyilatkozta a Daily Mailnek az Egy fiúról-t is jegyző Nick Hornby író. „Azonban azt gyanítom, hogy a nyomtatott könyvek tovább ki fognak tartani, mint a CD-lemezek.”

Forrás: hvg.hu