Döntés született a génmódosított szúnyogok szabadon engedéséről májusban. Az Oxitec Ltd. így szabályozná egyes, a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, ám a döntés vitát váltott ki a lakosság és a szakértők körében.

2020. május 1-jén az Oxitec társaság kísérleti felhasználási engedélyt kapott az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy a következő két évben hetente milliónyi GM szúnyogot (amelyeket Oxitec OX5034-nek jelöltek ki) engedjenek el Floridában és Texasban. Ennek a szúnyogfajnak az Aedes aegypti nőstényei a Dengue-láz, a Chikungunya-láz, a sárgaláz és a Zika-fertőzés vírusait terjesztik.

A kísérlet lényege, hogy a labortenyésztett GM hímeket szabadon engedik, azok vadon élő nőstényekkel párosodnak, ezzel megváltoztatva a vadonélő populációt. Egy genetikailag módosított fehérjének köszönhetően az utódok közül csak a hímek maradnak életben, és tovább is örökítik a módosított gént. Mivel a szúnyogok közül csak a nőstények csípik meg az embereket, így ez a módosítás segíthet a fertőzések megállításában. Az OX5034 GM hímeknek a folyamatos, nagy mennyiségű kibocsátása a vadon élő populáció ideiglenes összeomlását okozhatja.

Helyszíni tesztek különböző helyszíneken
A jóváhagyást követően az Oxitecnek lehetősége nyílik arra, hogy két évig helyszíni teszteket végezzen a texasi Harris megyében és a floridai Monroe megyében. A tesztek 2020 és 2021 nyarán kezdődnék a két államban.

A korallzátonyok, melyek képesek tovább élni a melegedő tengerekben, a gesztenyefák, amelyek felveszik a harcot az élősködő gombákkal, és az említett szúnyogok csak néhány példa arra, mennyiféle módja van annak, hogy az ember a saját javára formálja át a világot a génmanipuláció segítségével.

Bár a génmódosítás rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy az emberi élőhelyek biológiai struktúráját átformáljuk, ez nem feltétlenül hoz pozitív eredményt. A jelenlegi, génmanipulációval kapcsolatos projektek és kutatások a genetika dekódolására és egy-egy gén gyors módosítására irányulnak, miközben az ezzel együtt megváltozó ökológiai kontextust – mivel ez rendkívül összetett kérdés – nemigen kutatják.

Bővebben: https://newtechnology.hu/genmodositott-szunyogokat-engedhetnek-szabadon-amerikaban/

Forrás:  newtechnology.hu