Mi az a kártya, ami anyánál van? Csak odaérinti a géphez, és nem is kell fizetnie a csokiért? – A gyerekek általában ámulattal vegyes csodálattal nézik a bankkártyákat, mert számukra még nehezen érthető a működése. Azonban előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor nekik is saját bankszámlájuk és bankkártyájuk lesz – és teljesen oda a varázs.

A bankkártya használata ezután már nekik  is teljesen hétköznapi dologgá válik, hiszen csaknem minden boltban lehet már vele fizetni. De mikor jön el a pillanat, amikor fel kell őket világosítani a fizetés módjáról? Egyáltalán van-e olyan bank, ahol 14 év alattiaknak is lehet kártyát igényelni?

Bankszámlák 14 éven aluli gyerekeknek

Az első kérdésre a válasz az, hogy minél előbb el kell magyarázni neki a pénz funkcióját, értékét és a helyes használatát. Általában egy 3-4 éves gyerkőc ezt már teljes mértékben megérti – főleg, ha játékosan magyarázod el neki.

5-6 évesen pedig már készen áll arra is, hogy megértse a bankkártya működését, és azt, hogyan lehet vele fizetni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy kész arra, hogy saját kártyája legyen.

Mivel egy 10-13 éves kiskamasz még nem tud felelősen bánni a pénzzel, érthető okokból kevés bank van, akiknél lehetőséged van bankszámlát nyitni. 

Ezen kevesek közé tartozik:

 • Az OTP (OTP Junior kártya – ehhez jár bankkártya is),
 • a K&H (K&H Ifjúsági számlacsomag – nem jár hozzá kártya),
 • illetve a Sberbank (Sberbank Zsebpénz számlacsomag – amihez szintén adnak bankkártyát).

14 év felett már sokkal több lehetőségünk van 

14 éves kortól már a legtöbb banknál nyithattok bankszámlát a gyermekeddel. Sok középiskolás van ugyanis, aki (kényszerből, saját akaratból, vagy csak szülői nyomásra) diákmunkát vállal.

Nekik pedig már a jelentkezéskor kötelező megadni a bankszámlaszámukat, amire a diákszövetkezet utalja a pénzt. Ahhoz azonban, hogy számlát tudjon indítani, rád is szükség van, ugyanis ez 18 éves kor alatt csak szülői felügyelettel lehetséges.

Ehhez a következő papírokra lesz szükségetek: 

 • Diákigazolvány (vagy iskolalátogatási igazolás)
 • Mindkettőtök személyi igazolványa (de jó az útlevél is, illetve te használhatod a jogosítványt is)
 • Mindkettőtök lakcímkártyája

Ezeket az iratokat feltétlenül vigyétek magatokkal, különben később pótolni kell őket.

18 éves kor alatt a következő bankoknál tudtok számlát nyitni:

 • Erste Bank
 • OTP Bank
 • Budapest Bank
 • Unicredit Bank
 • MKB Bank
 • Takarékbank
 • K&H 
 • Sberbank

Sokan azért indítanak már kisebb korban is (akár a gyermek születése után) bankszámlát, mert szeretnének megtakarítani a csemetéjüknek. Azonban ezekre annyira alacsony kamatot adnak – szinte nullát -, hogy csak ebből a célból nem érdemes számlát nyitni. Erre ugyanis sokkal jobb lehetőségek is vannak.

Ha megtakarítani szeretnénk, nem érdemes bankba tenni a pénzünket

 A legtöbb ember – talán megszokásból, talán a régi berögződések miatt – még mindig bankszámlán tartja a megtakarított pénzét. (Nem csak a gyermekét, hanem a sajátját is.) 

Régebben ugyanis valóban szemmel látható kamatot adtak a bankok (1-2%-ot, banktól függően), ma már azonban a 0,1-0,2%-os kamat a jellemző. Ez pedig jó esetben csak a költségek fedezetére (vagy még arra sem) elég.

Az egyik opció: betétszámla 

Erre egy sokkal jobb megoldás a betétszámla, amire rendszeresen, akár havonta is megtakaríthat a gyermeked. Hogy mennyit kamatozik, az a bankoktól, és a megtakarítás rendszerességétől függ. A “bevett szokás” az, hogy minél gyakoribb a befizetés, annál több kamattal jutalmazzák a megtakarítót (vagyis a gyermekedet).

Ez egy jó ösztönző erő is, hiszen a kamatos kamatnak köszönhetően a megtakarítás így nagyobb mértékben gyarapszik, mintha mondjuk csak félévente, vagy évente fizet be a betétszámlára.

Ez a típus abban tér el a hagyományos bankszámlától, hogy nem jár hozzá kártya, vagyis közvetlenül nem tudsz vásárolni – tehát ténylegesen a megtakarításra lett kitalálva. Cserébe a pénz rugalmas, és egy egyszerű átutalással el lehet juttatni a folyószámlára a megtakarított pénzösszeg.

Betétszámlát azonban jelenleg csak három bankban tudsz indítani a gyermekednek: 

 • A K&H Banknál,
 • az Erste Banknál,
 • és a Takarékbanknál.

A másik megoldás: tartós befektetési számla (TBSZ)

A TBSZ némileg komplikáltabb, mint a befektetési számla, itt ugyanis neked (vagy a gyermekednek) kell befektetnie a pénzt, és különböző értékpapírokkal (lehet ez magyar és külföldi egyaránt) kereskednie. 

Ráadásul az előző konstrukciótól eltérően itt nem lehet folyamatosan “csepegtetni”, ugyanis csak az első évben – vagyis a gyűjtőévben – lehet egyszerre egy nagyobb összeget befizetni.

Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a TBSZ költségeivel is, amik a tranzakciók számával növekednek. Ez azt jelenti, hogy minél több értékpapírt adsz el, vagy veszel, annál nagyobbak a költségek.

Az adózása némileg bonyolult, leegyszerűsítve azonban annyit érdemes tudnod, hogy az összeget teljes mértékben a gyűjtőév + 5 év után veheted fel. A TBSZ kisokosban részletesebb információkat is találsz ezzel kapcsolatban.)

Pénzügyi érdeklődés vagy tanulmányok híján tehát érdemes vigyázni ezzel a lehetőséggel – ugyanis egy rosszabb konstrukcióval akár az egész megtakarításunkat elbukhatjuk. 

Mondd, te mit választanál? 

Ezek alapján nem könnyű eldönteni, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb megoldás, hiszen rengeteg az információ.

Elsősorban mérlegeléskor ezekre a szempontokra érdemes odafigyelni: 

 • Mi a célotok? (Megtakarítás? Gyermek pénzügyi nevelése? Diákmunkából származó jövedelem?)
 • Ki férjen hozzá a pénzhez? (A legtöbb szülő – érthető okokból – nem szereti kiadni a kezéből a kontrollt, nehogy a csemetéje felelőtlenül költse el a pénzt.)
 • Mekkora időtávban szeretnél megtakarítani? (Akár 8+ éves időtartamra vonatkozóan ugyanis már nagyon jó konstrukciókat lehet találni!)

Ha megadtad magadban a kérdésekre a válaszokat, de még mindig bizonytalan vagy, érdemes felkeresni egy pénzügyi szakembert, aki segít a döntésben. A legtöbben félnek tőle, hiszen egy költséges dolognak tartják, azonban vannak olyan szakértők, akik ingyenes pénzügyi tanácsokkal segítenek.