Védelem a csalók és a lakásmaffia ellen
Vannak lelketlen, gonosz emberek, akik másokat károsítanak meg, kifosztanak, megrabolnak.

Fontos, hogy védve legyél az ilyen tetvek ellen (bocsánat a kifejezésért, de elfog az indulat, ha rájuk gondolok – a görény és a patkány is egész jó szó rájuk, majd felváltva használom ezeket).

A lakásmaffia jelenség alatt azt kell érteni, hogy egyes patkányok csalással vagy erőszakkal elveszik mások tulajdonát vagy pénzét.
Általában szervezett bűnözés, hálózat nincs a háttérben, hanem egyéni vagy kiscsoportos csalások vannak.
Szerencsére ez a fajta bűnözés visszaszorulóban van, de a saját, jól felfogott érdekedben ismerned kell a lehetőségeidet a védekezésre.

Milyen veszély leselkedhet egy gyanútlan lakásvásárlóra? avagy az effajta csalók hogyan csapják be áldozataikat?

1. Eladják más lakását
2. Többször egymás után eladják ugyanazt a lakást

Eladják más lakását

Legtöbbször egy üresen álló lakást adnak el sajátjukként – hisz amelyikben benne lakik a család, azt nehéz lenne sajátként bemutatni, körbevezetni benne az érdeklődőket.
Leggyakrabban a tulajdonos ismerőse a csaló, de előfordul, hogy idegenek kifigyelik, hogy lakatlan az ingatlan.

Alváltozata az, amikor az albérlő adja el azt a lakást, amit bérel.

Hogyan tudják megtenni? Mik a módszereik?

Lopott személyit használnak
Ezt a legnehezebb leleplezni, főleg, ha a fénykép régi, vagy hasonlít a csaló ábrázatára.

Védekezés ellenük

Ügyvédnek, közjegyzőnek kötelező ellenőriznie az okmányok valódiságát és jelenteni, ha hamis. Az ügyvédet általában a vásárló (vagyis Te) bízza meg (és fizeti), egy jó ügyvéd megvédhet a patkányoktól.

2008-tól online is ellenőrizhetik az adatok valódiságát. Ezt a közjegyzőknek kötelező megtenni, ügyvédeknek javasolt.

Szintén Rajtad múlik, hogy olyan ügyvédet választasz-e, aki online is ellenőrzi a személyit (a nyilvántartásból kiderül, ha bejelentették, hogy ez az igazolvány elveszett), mivel ez egy új lehetőség, rá is kérdezhetsz, mielőtt megbízod a képviseleteddel.

Kevesen tudják, hogy nem csak ügyvéddel, de közjegyzővel is el lehet készíttetni az adásvételi szerződést – választhatod akár ezt a megoldást is.

Hamis iratokat használnak

Lehet a személyi hamisított.
Ezt az ügyvédednek vagy a közjegyződnek van lehetősége ellenőrizni. Lásd fent.

Elképzelhető, hogy hamis adásvételi papírokat adtak be a Földhivatalba, így került a tulajdonukba az ingatlan. (erre szerencsére minimális az esély)
Ez ellen már nehezebb védekezni. Ügyvédnek, közjegyzőnek van úgynevezett száraz pecsétje (két pofája közé beteszik a papírt, így domború lenyomatot hagy), amit kötelező használni és ami a hamisítást hivatott lehetetlenné tenni.

Többször egymás után eladják ugyanazt a lakást

Ezt a bűncselekményt elkövetheti akár a tulajdonos, akár a lopott vagy hamis iratokat használó csaló.

Az ingatlan nyilvántartás során – a Földhivatalban – minden változást rávezetnek a tulajdoni lapra. Amikor kérelem érkezik a változtatásra, akkor úgynevezett széljegyzet kerül a tulajdoni lapra, azonnal – a szélén egy megjegyzés a beadvány iktatószámával – ez egészen addig rajta lesz, míg nem emelkedik jogerőre a határozat (és ekkor rávezetik a tulajdoni lapra) vagy nem vonják vissza.

Védekezés ellenük

1. Akinek dátum alapján előbb van a széljegy bejegyezve, az élvez elsőbbséget. Épp ezért mindig ellenőrizni kell a tulajdoni lapot az adásvételi szerződés megkötése előtt (van-e rajta már széljegy?).

A Földhivatalban nyitvatartási időben bárki cím vagy helyrajzi szám alapján betekintést kaphat egy adott ingatlan nyilvántartásába (mi van a tulajdoni lapra írva).

Fizetés ellenében és személyi igazolvánnyal azonosítva (ez a biztonsági intézkedés is a lakásmaffia ellen hivatott védeni) hiteles vagy nem hiteles tulajdoni lap másolatot lehet kérni. A hiteles drágább és biztonsági azonosítókat (pl. fémszál, vízjel) tartalmaz, de a tartalma mindkettőnek ugyanaz.

Az ellenőrzést segíti a Takarnet rendszer is – ez a földhivatali nyilvántartással megegyező internetes nyilvántartás. Hivatalok, ügyvédi irodák, ingatlanirodák, sőt magánszemélyek is elérhetik, ha megfizetik az éves díjat.

Ha az ügyvéded előfizetője a Takarnet rendszernek, akkor azonnal le tudja kérni az ingatlan adatait (ez pénzbe kerül, akárcsak a tulajdoni lap másolat).
Az igaz, hogy az előző munkanap zárásig bejegyzett széljegyeket tartalmazza, de azért elég jó és főleg gyors ellenőrzési lehetőséget biztosít.

2. Amint megkötöttétek az adásvételi szerződést, rögtön – még aznap, vagy a következő munkanap nyitáskor be kell adni a Földhivatalba a bejegyzési kérelmet. Ezt a jogi képviselő szokta intézni – ezért is fontos, hogy jó szakembert válassz, aki időben elintézi.

Védekezési lehetőség lakástulajdonosok részére

A Földhivatalnál meg lehet rendelni (elő lehet fizetni rá) egy szolgáltatást, melynek az a lényege, hogy a tulajdonos e-mailt vagy sms-t kap (választása szerint), ha változtatási kérelem (beadvány) érkezik a Földhivatalba az ingatlanával kapcsolatban.
Párezer Ft az éves díj, nem olyan rég óta működik ez a szolgáltatás, de biztonságot ad: megrendelője feje fölül nem lehet ezután a tudta nélkül eladni az ingatlanját.

Tipp:
Nagyon egyszerű és nagyon könnyen kivitelezhető védekezési mód: beszélgetni, összebarátkozni a leendő szomszédokkal. Ők elmondják, hogy már 20 éve szomszédok, vagy hogy 3 éve külföldön él a tulajdonos és albérlő lakik a házában, vagy hogy a tulajdonos egy 50-es, őszülő, magas férfi, nem pedig egy alacsony huszonéves.

Forrás: ingatlantudasbazis.hu