Meghalt Szenes Iván :(Szenes Iván dalszövegíró, zeneszerző 87. évében hunyt el. A kiválóság hétfőn hagyta itt a földi létet.

Az író, dalszövegíró, dramaturg és zeneszerző 1924. április 25-én született, Budapesten. Nem esett messze az alma a fájától, ugyanis már apja, Szenes Andor is nótaköltő volt, így sejteni lehetett, hogy a kisfiút is magával fogja ragadni az szövegírás szenvedélye. Meg kell jegyezni, hogy példaképe volt az apa, így nagy valószínűséggel bármi is lett volna a hivatása, akkor is azt választja a fiú.

Köztisztviselő volt1945–1948 között , majd később egy éven át a Világosság című lap munkatársa, 1949–50-ben pedig a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet dramaturgja lett. A Vidám Színpad sem maradt ki az életéből, ennek 5 éven keresztül volt dramaturgja. 1956 és 1961 között az Országos Cirkusz Vállalat varieté osztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetői titulusát is betöltötte. 1961–1979 között a győri Kisfaludy és a József Attila Színház dramaturgjaként tevékenykedett. 1979 óta a Vidám Színpad dramaturgja, kabarék szerkesztője, menedzsere.

Több tucat zenés vígjátékot írt két legfőbb zeneszerzőtársával, Fényes Szabolccsal és Nádas Gáborral. Átdolgozott, modernizált több nagyoperettet, ezek közé tartozik többek között A montmartre-i ibolya és a Dubarry is. Emellett több száz dal, sláger szövegírója. Könyve is jelent meg, mégpedig 1962-ben, Őfelsége, a sztár címmel. Nyugodtan kijelenthető, hogy közel kétezer dalszöveg került ki tolla alól.

Azonban vallja, hogy csak az a sláger, amit az egész ország ismer, ennek száma pedig olyan 120-ra tehető. Találkozás egy régi szerelemmel, Kell egy kis áramszünet és még hosszasan lehetne sorolni. Na, ezeket biztos, hogy egy egész ország ismeri… Dalszövegeit mindig előre meghatározott embernek írta, mert így tudta úgy megfogalmazni gondolatait, ahogy az érzései diktálták.

Szenes Iván Érdemes Művész, a hazai fesztiválok díjain kívül I. díjat nyert Máltában, Írországban, Németországban és a Puerto Rico-i fesztiválon elnyerte az Európa díjat. Berlinben bemutatott budapesti Melódiák című revüjéért német aranyérem kitüntetést kapott.

Szenes Iván 2010. szeptember 13-án örökké elment, temetéséről később intézkednek.

 

Az öt legnépszerűbb Szenes Iván sláger – a zene.hu szerint


Isten veled édes Piroskám

 

Kicsit szomorkás a hangulatom máma

 

Nem csak a 20 éveseké a világ

 

Kislány a zongoránál

 

Úgy szeretném meghálálni

 

Forrás: zene.hu