Ákos ezúttal is megadta a módját. Október 20-án, új lemezének (A KATONA IMÁJA) megjelenése alkalmából gyakorlatilag kisajátította magának és rajongóinak a Uránia Nemzeti Filmszínházat.

Habár 4 évig nem jelentetett meg stúdióalbumot, megannyi koncert és kiadvány (DVD-k, maxi cd-k, hangoskönyvek és nem utolsó sorban a 40+ koncertsorozat, és az azt megörökítő korongok) jelentett igazolást e távolmaradására az önálló lemezek piacáról.

 

Premier(ek)

A késő délelőtti órákban még „csak” az írott és elektronikus sajtó képviselői számára tartott tájékoztató erejéig nyíltak meg a Rákóczi út 21-es szám – átmenetileg Ákos arcképei által közrefogott – kapui. Az esti órákban azonban már tömegesen nyertek bebocsáttatást a mennyei múzsa szentélyébe a szerencsés Ákos-rajongók, akik már régóta izgatottan várták az új stúdióalbum megjelenését. A Premier Estnek keresztelt rendezvényen, két előadás keretében, a 19 és 21 órai kezdettel tekinthették meg a jelenlévők többek között a Fénybe nézz című dal videoklipjét. A budapesti hangárban és egy horvátországi szigeten forgatott  kisfilm Ákos forgatókönyve alapján készült, és ezúttal rendezését is ő vállalta magára.

Legkevésbé sem a válság következtében szükségessé váló megszorító intézkedések egyikeként. A premiervetítésen mozivászonra került a Szindbád dalának filmváltozata is, amely csak monumentális megjelenésében jelentett újdonságot, hiszen azt az év során már negyedmilliónál is többen láthatták különböző videomegosztó portálokon. Az est folyamán betekintést nyerhettünk az új lemez megszületésének és a Fénybe nézz forgatásának kulisszái mögé is és két beszélgetőtárs (előbb Abaházi Csaba, majd a későbbi vetítés során a sajtótájékoztatón is hasonló szerepkörben vendégeskedő Lévai Balázs) moderálásával. Közreműködésük határozottan jótékony hatással voltak a nap eseményeire, még ha nem is mindig tudták kordában tartani Ákos közismert közlési kényszerét. Ami egy ilyen alkalom kapcsán nem is feltétlen baj. Mindezen felül egy rövid ízelítőt kaptunk a várhatóan még karácsony előtt a boltokba kerülő DVD, egy, a 2010-es Szindbád Turné állomásain rögzített koncertfilm anyagából.

A gyilkostól a kamaráig

Ennek az estének a fókuszában kétségkívül az új album megjelenésével egyidőben világot látott klip állt, ami tényleg egy magával ragadó, önmagán túl mutató és egy kovács alaposságával kimunkált remekmű, melynek képanyaga Juhász Viktor és Streba Zoltán munkájának dícsérete. Az imént említett koncertfelvétel viszont – kiváltképp a mozi hatalmas vásznán – egyszerűen besz*rás volt. Úgy éreztem, kevés olyan fájdalom létezik, ami legalább ideig-óráig nem múlasztható el ennek a pár percnek a felidézésével. Lukács Laci, Mező Misi és Ákos (na és persze Samu, Kékkői Zalán, Bánfalvi Sándor és Szakos Krisztián) a Szegedi Dóm árnyékában… Ez tényleg gyilkos volt… Alig várom, hogy újra láthassam és a szomszédokkal is megoszthassam az élményt. Mert valami azt súgja, ezt a DVD-t ritkán fogom mezzoforte-ban hallgatni…

A lemezbemutató záró akkordjaként élő mini-kamarakoncerttel lepte meg vendégeit Ákos, aki ezúttal a 10 éves közös munkájuk során alkotótársává avanzsált Szakos Krisztián társaságában lépett színpadra. Két számot hallhattunk előadásukban. Előbb a Minden álom véget ér című szerzemény csendült fel. Akadémiai tagság nélkül is detektálható az áthallás e dal és a 2006-ban az Év Rockalbumának megválasztott MÉG KÖZELEBB albumról a Minden most kezdődik el című szám között. Végezetül Ákosék az új album egyik lírai kompozíciójával, az Érintővel búcsúztak a közönségtől.

Az ima fogadtatása

Az új albumról, azon felül, hogy Ákos magyar nyelvű szólólemezei között a tizenhatodik a sorban és hogy tizenhárom dalt tartalmaz, hivatalból sem mondhatok még többet, hiszen a kiforrottnak mondható vélemény megfogalmazásához még jó néhányszor végig kell azt hallgatnom. Annyi azonban már most kijelenthető, hogy ez nem fog nehezemre esni. Bár ajándék ló fogát stírölni sportszerűtlen gesztus, azért én csak meggusztálom majd a CD mellékleteként kiadott DVD-t is, amelyen helyet kapott a Szindbád dala klip mellett egy majd kétórás werkfilm, két koncertklip és – az ínyencek és a gyűjtők számára –  a teljes album három különböző formátumban.

Gyanítható, hogy kislemezen már megjelent és az idei turné zászlóshajójának, egyben névadójának szerepét betöltő Szindbád dala nem az egyetlen sláger lesz az albumon. Bár gyors nemesfémmé érését és hónapok óta tartó egyeduralmát a Mahasz Single listáján nem lesz könnyű felülmúlni. A KATONA IMÁJA tucatnyi további kísérletet tesz erre. A hangzás szempontjából legkevésbé sem egységes korongon akusztikus, rockos, elektronikus és az Andante világát idéző vonós hangsúlyok egyaránt szerepet kapnak. De hogy ezek az eklektikus elemek végül összeállnak-e valamiféle egésszé, és hogy meghallgatásra nyer-e a katona imája, azt egyelőre csak az égiek tudják.