Elhunyt Cseh Tamás! A magyar zeneszerző, énekes, előadóművész 66 éves volt – adta hirül a szinhaz.hu.

Sokan szorítottunk Cseh Tamásért. A gitáros énekes két és fél éve beteg, azóta nem koncertezett, csak felvételről hallgathatjuk halhatatlan dalait. Tavaly nagy örömmel vette a közönség az életmű keresztmetszetét dupla albumban összegző Esszencia című kiadványt. Sajnos nem volt túl biztató az előadóművész egészségi állapota, de reménykedtünk, hogy meggyógyul. Egészen augusztus 7-ig, amikor az énekes elment az élők sorából.

Nyugodj békében Tamás!

A zenész 1943. január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát végezte el.

Cseh rajztanárként kezdte, az Üllői úton egy albérleti szobában pengetett, majd a Stereo együttesben folytatta. A hatvanas évek végétől Bereményi Géza író, filmrendezővel dolgozott együtt, akit egy kocsmában ismert meg. Jellegzetesen egyéni zenei és szövegi világuk, mely a társadalom, az egyén és a történelmi korok kapcsolatát boncolgatja.

A nyolcvanas évek végén Mélyrepülés című műsorát együtt hozta létre Csengey Dénes íróval, akiből képviselő lett, és aki fiatalon hunyt el.

Cseh Tamás filmekben is szerepelt (pl. Nyom nélkül) és közreműködött kortárs előadók (pl. Koncz Zsuzsa, Hobo Blues Band) albumain is. 1988-ban az Év Lemeze díját kapta.

Együtt dolgozott Törőcsik Marival, közös lemezt készített a Republic együttessel illetve a Kaláka-val, sőt Másik Jánossal megjelentette a Cimbora-t 1984-ben.

Első lemeze 1976-ban jelent meg Levél nővéremnek címmel, amelyet az Antoine és Désiré, A Fehér babák takarodója, Műcsarnok, Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek és Ady követett.

1988-ban Az év lemeze díjat, 1992-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, 1993-ban pedig Liszt Ferenc díjat kapott. 2001-ben vehette át a Kossuth díjat. 2008 májusától a VIII. kerület díszpolgára volt.

A művész 2009 augusztus 7-én 66 évesen hunyt el.

Cseh Tamás egyik utolsó nyilatkozata: „Hol jobb, hol rosszabb állapotban vagyok”

Megható szavak! Emlékezzünk Cseh Tamásra!