A 2020-as karantén óta elszaporodtak az online találkozók.
Néhány nap alatt természetessé vált, hogy skype-on, zoom-on, a Microsoft Teams alkalmaazásában, vagy Google Meet-en intézzük a dolgainkat.
Ezeknek az eszközöknek a használata már rutinszerűvé vált, de kérdés, hogy jól használjuk-e?
Lehet még finomítani az online megjelenésünkön!
Sok online találkozót szerveztem az elmúlt hónapokban és azt kell mondanom, hogy komoly üzletembereknek is van mit tanulniuk még ezen a téren.

Legyen az egy megbeszélés, egy online tanóra, egy online szülői értekezlet, nem mindegy mit mutatunk magunkból ezeken a felületeken.

A tapasztalataim alapján van 3 fontos terület, aminek a figyelembevételével nagyságrendeket javíthatunk az online megjelenésünkön.

Ezeket vesszük most sorra:

1. A KAMERA

Általában mobil eszközöket használunk a találkozókon való megjelenésre.
A notebook-okban kevésbé jó kamera van, mint egy mobiltelefonban, így, ha jó minőségú „képet” szeretnénk magunról, akkor célszerűbb a telefont használni.
Mivel ezek hordozható eszközök gyakran megesik, hogy véletlenül majszos lesz a kamera, mert pont ott fogtuk meg az eszközt.
FONTOS, hogy a találkozó előtt a kamerát egy puha ronggyal takarítsuk le!

2. FÉNYEK
– Bármilyen jó is a kameránk felbontása, ha nincs elég fény a helyiségben ahol tartózkodunk, a sötétben mi is csak egy sötét folt leszünk.

– Ha van fény az szuper, de nem mindegy honnan világít!
Próbáljuk úgy beállítani a kamerát, hogy a fény (legyen az természetes fény, vagy lámpa) az arcunkat világítsa meg és ne a hátunk mögül érkezzen, mert akkor az elvakítja a kamerát is.

– Ideális ha két szembe fényt kapunk és egy fényforrás a hátteret világítja meg. Ezt már néhány  otthoni lámpával is el tudjuk érni és az eredmény nagyon látványos lesz.

3. BEÁLLÍTÁS – KOMPOZÍCIÓ

BEÁLLÍTÁS
Mint minden fényképnél is, a videófelvételnél is nagyon fontos a kompozíció, vagyis, hogy milyen szögben lát bennünket a kamera.
Nem a legelőnyösebb amikor a kamera alulról vesz bennünket és a beszélgetőpartnerünk „belelát a fejünkbe” mindezt az orrunkon keresztül 😀
Egy cégvezető barátom okosan Pszihológiai eszközökkel oldott meg, vagyis az irodájában az aszala mellett tart két vastag Pszihológia könyvet és ha online beszélgetésre kerül a sor, akkor azokat teszi a notija alá! Így a kamera szemmagasságba kerül vele 😀

Ha mobiltelefont használsz a hasonló megbeszéléseken, akkor érdemes venned egy hasonló pókot és így a telefonodat könnyen rögzítheted bármilyen felületen, vagy csak felállíthatod magaddal szemben az asztalon, bár ilyen esetekben sem árt, ha művelt ember lévén, van a közeledben néhány vastag könyv 😀

Legjobb megoldás ha gyakran van online találkozód, ha veszel egy nagy kameraállványt és azzal könnyedén be tudod állítani a kamerád képét.

KOMPOZÍCIÓ
Nem mindegy, hogy mit lát a környezetedből a beszélgetőtársad.
Célszerű kialakítani az irodában, házban, szobában egy olyan helyet ahonnan ezeket a beszélgetéseket intézed.
Ha egyszer megtervezed ezt a kompozíciót, akkor utána már nem kell gondolkozni rajta, azt látja a külvilág amit mutatni szeretnél nekik.

Nekem pl a jól bevett online találka helyem az irodánkból nyíló hobbi szoba egyik sarka.
Mivel én előadásokat is tartok és Mesterelme találkozókat is szervezek, itt rendeztem be egy olyan kis kuckót, ahol minden kéznél van, ha hirtelen be kell jelentkeznem.
Néhány tízezer forintér már profi fotóslámpákat lehet vásárolni és lehet venni olyan állványt, amivel a megfelelő magasságba tudom emelni a kamerát.

Fontos, hogy az eszközöknek legyen kéznél töltő egysége és ezeket egy hosszabb megbeszélés előtt mindig üzemeld is be!

Nem kell, hogy egy egész helyiség a rendelkezésedre álljon, elég csak egy sarkot kialakítanod erre.
(Nekem is pl: itt van a másik sarokba a stúdióm a hangszerekkel! Ha késik egy partner addig nyugodtan gitározgathatok amíg megérkezik 😀 )

Ha erre a 3 dologra odafigyelsz
KAMERA – FÉNYEK – KOMPOZÍCIÓ akkor sokkal megnyerőbb képet tudsz magadról mutatni az online térben.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg barátaiddal is az alábbi gomb megnyomásával! 😀