A felvételi ponthatárok kihirdetése után azonnal megnőtt az albérletek iránti érdeklődés is, a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatók számára az ár mellett az egyetem közelsége és a rezsi összege jelenti a két legfontosabb tényezőt – közölte az ingatlanokkal foglalkozó Otthon Centrum.

Az egyetemi, főiskolai éveiket megkezdő friss hallgatók a kisebb, egyedi gázfűtéses téglalakásokat és a többszobás paneleket keresik elsősorban – mondta el Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A kiválasztásnál fontos szempontot képviselnek a metrómegállók, az éjszakai buszjárat, illetve az éjjel-nappali üzletek közelsége is.
Budapesten a belvárosi, illetve a budai XI. és III. kerületekben található albérletek a legnépszerűbbek. A legjobb tulajdonságokkal rendelkező bérlemények négyzetméteréért akár 1.700 forintot meghaladó havi összeget is elkérnek, a külső területeken található panellakásokat azonban már 1.000 forint körüli négyzetméteráron lehet bérelni, habár ezek esetében magasabb rezsi költségekkel kell számolni.
A vidéki nagyvárosokban a bérleti díjak a budapesti értékek felét teszik ki, egy debreceni kétszobás lakást 50-60 ezer forintért adnak ki. Szegeden az olcsóbb panellakások a legkedveltebbek, melyek ugyan távol esnek az egyetemtől, viszont a lakótelepen jó a tömegközlekedés. Itt az egyetem közelében található téglaépületekben havonta 50-120 ezer forintért bérelhetünk magunknak szállást, míg távolabb 30-80 ezer forintra csökkennek a díjak.
(Forrás: Hír6.hu)
(www.edupress.hu)