Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint az elmúlt egy évben 2,1 százalékkal növekedett a nyilvántartásban lévő pályakezdők száma, a júniusi stagnálást követően pedig a júliusi zárónapon a pályakezdők aránya az összes nyilvántartott álláskereső között 10,2 százalékra emelkedett. A legnagyobb mértékű emelkedés a Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt 37,8, illetve 33,5 százalékkal, a legkisebb pedig Közép-Magyarországon 8 százalékkal.

Ez utóbbin belül Budapesten gyakorlatilag stagnált a pályakezdők létszáma. Már évek óta megfigyelhető az a jelenség, miszerint a frissen végzett, budapesti állást kereső fiatalok csak egy-két hónappal később mennek be a munkaügyi kirendeltségekre és kérik nyilvántartásba vételüket. Ebben szerepet játszik minden bizonnyal az is, hogy a fiatalok számára a fővárosban az önálló álláskeresés nagyobb lehetőségeket nyújt. Jellemzően azon fiatalok kérik ehhez a munkaügyi központok segítségét, akik egy-két hónap keresés után sem találnak munkát.
A pályakezdők számának egy év alatti változása jelentős területi különbségeket mutat. Míg 2007 júliusához viszonyítva Közép-Magyarországon 4,6 százalékkal csökkent a nyilvántartott pályakezdők száma, a Közép-Dunántúlon pedig stagnált, addig a Dél-Dunántúlon az átlagot jóval meghaladó mértékben, 6,5 százalékkal nőtt. Összességében a kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű régiókban kevesebb pályakezdő szerepel a nyilvántartásban: Közép-Magyarországon például az arányuk 3,6 százalékos a nyilvántartott álláskeresők között, a negatív pólust jelentő Észak-Alföldön viszont az érték 12,5 százalékát adják a pályakezdők.
(www.edupress.hu)