Rengeteg hasznos online tudásforrás létezik, amelyik jól hasznosítható a digitális tananyagok összeállítása és a gyakorlás során.

Tom Barrett angol általános iskolai tanár, aki az IKT eszközök használatának elkötelezett híve, és az interaktív oktatástechnika nemzetközileg elismert szakembere, ötös toplistát tett közzé blogjában azokról a webhelyekről, amelyek – véleménye szerint – az angol nyelvtan oktatása során a legjobban használhatók…
1) Spelling City
Az oldalt az teszi rendkívül jól használhatóvá, hogy a gyerekek számára egyedileg összeállított szólistákat el lehet menteni, és azt a nebulók akár otthon is, on-line elővehetik, hogy gyakoroljanak.
A listákat sokféle on-line játékos feladatban fel lehet használni és – ami nagyon jó! – a szavak, amiket a listába teszünk meg is hallgathatók, segítve ezzel a kiejtés gyakorlását!
Az iskolában a tanárok mindegyike előszeretettel használja ezt az interaktív, on-line programot.  A listákat ki lehet nyomtatni, le lehet tölteni, az egyetlen „szépséghiba”, hogy a hangzó kiejtés amerikai.
2) TutPup
Ha ekte oxfordi kiejtésre vágyunk, akkor itt van a TutPup, ahol a szavakat a londoni metró hivatalos bemondónőjétől hallhatjuk.
Az interaktív játékos feladatok legtöbbje matematika témakörű, azonban a hangos angol nyelvtani modul kiválóan hasznosítható angol szavak, hangzás utáni megértésének és helyesírásának gyakorlásában.
A TutPup azért is érdekes, mert különböző nehézségi szinteken és párosával kell játszani, amit a gyerekek nagyon szeretnek, és hasznos a kooperatív módszertan szempontjából.
3) Look Say Cover Write Check
Ezzel az egyszerű, de hasznos kis online, interaktív játékkal egy 10-es szólistát állíthatunk össze, és a szavakat  a „digitális kártyákon” megmutathatjuk a tanulóknak az interaktív táblára vetítve.
Ezután a szókártyákat egyenként elővéve a gyerekek megpróbálják helyesen leírni a memorizált szavakat. A feladat végrehajtását ki is értékeli a program.
4) Spin and Spell
Látványos „szórulett” játék, amely a legfontosabb, hétköznapi területekről gyakoroltatja a leggyakoribb szavakat. Az öt terület: “Házunk és környezete”, “Állatok”, „Közlekedés”, „Öltözködés”, „Étkezés”.
A gyerekek egy rulettszerű keréken választják ki a témakört, majd a témakörhöz tartozó rajzból a nekik tetszőt, majd a tárgy nevét helyesen be kell írniuk a képbe.
Szórakoztató, látványos,, és hasznos, a kiejtés itt is amerikai angol.
5) GeoGreeting
Szavak, mókás betűkkel. Ez a program a világ különböző pontjain, űrfelvételeken talált és betűket formázó alakzatokból (legtöbbször épületek légi felvételei) rakja ki a szavakat.
A betűk fölé menve a kurzorral, megjeleníti magát az objektumot a Google térképprogram segítségével.
Szenzációs játék, mert amellett, hogy szavak helyesírását lehet tanulni vele, a gyerekek a Google térképprogramjával földrajzi ismereteiket is gyarapíthatják

 

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál (www.iot.hu)