Több hetes késéssel érkeznek meg a Bursa ösztöndíjakHónapokat ugyan nem csúszott, de több hetes késéssel, csak április közepétől kezdték el utalni a felsőoktatási Bursa Hungarica ösztöndíjakat. Az oktatási tárca csütörtökön technikai okokkal magyarázta a késedelmet – adta hírül a Hvg.hu. A Bursa Hungarica ösztöndíjat 2000/2001-ben indította el az oktatási tárca a települési és megyei önkormányzatokkal együttműködve, elsősorban a szociálisan rászorulók számára.

A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjak késedelmének technikai jellegű okait az adta, hogy a hallgatók jogosultságának visszaigazolását az intézmények csak a beiratkozás után tudták elküldeni a minisztériumnak. Az oktatási tárca pedig csak akkor utalja az ösztöndíjakat, ha az utaláshoz szükséges önkormányzati rész a számláján van és a hallgatói jogosultság visszaigazolásai megérkeztek.
Az MTI-nek adott írásos tájékoztatásában a minisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy technikai okok miatt valóban 3-, maximum 4 hetet késtek az ösztöndíjak utalásai, de április közepétől elkezdték folyamatosan kiutalni azokat, amelyeknél mindkét feltétel teljesült, vagyis megérkezett számlájukra az önkormányzat részéről a hallgatói rész és annak jogosultságát az intézmény visszaigazolta. Csütörtökig 928 millió forint utalását indították el, de a teljesítéseket követően folyamatosan utalják az ösztöndíjakat.
A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázatot még a 2000/2001-es tanévvel kezdődve indította el az oktatási tárca a települési és megyei önkormányzatokkal együttműködve. Az ösztöndíjjal azt szeretnék elérni, hogy a hátrányos szociális helyzetben lévő fiataloknak is megadják a lehetőséget az egyetemi és főiskolai tanulmányokhoz, kedvet teremtve a felsőoktatásba jelentkezéshez.
A Bursa Hungarica ösztöndíj egy olyan pénzbeli szociális juttatás, melyet a települési önkormányzatok – amelyek az adott évi Bursa Hungarica fordulóhoz csatlakoztak – ítélnek oda az önkormányzat területén állandó lakhellyel rendelkező leginkább rászoruló, hátrányos szociális helyzetű hallgatóknak. A támogatást a megyei önkormányzatok kiegészíthetik.
Forrás: Hvg.hu, MNO
(www.edupress.hu)