A jelentkezési lap kitöltése az egyik leglényegesebb állomása a felvételi eljárásnak, hiszen itt rögzíti a jelentkező a személyes adatait, jelöli meg a választott intézményeket, szakokat, és tünteti fel tanulmányi eredményeit (középiskolai bizonyítvány, érettségi eredmény), többletpontokat érő bizonyítványait, teljesítményét. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) hivatalos honlapja, a felvi.hu több cikket is közzétett a megfelelő instrukciókkal, most lássuk mik is azok pontosan.

A jelentkezési lapokon kitöltendő mezők a fent említett három részből állnak, a személyes adatokból, a jelentkezési adatokból és a jelentkező eredményeinek adataiból. Azok a jelentkezők, akik a felvételi évében érettségiznek, természetesen nem tudják csatolni érettségi bizonyítványukat, nekik július 10-ig van módjuk csatolni a megszerzett okmányt. A nyelvvizsga bizonyítványt és egyéb többletpontot igazoló papírt szintén július 10-ig pótolhatja miden jelentkező. A csatolandó dokumentumok és igazolások formai követelményét a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban és a www.felvi.hu-n is megtalálják a jelentkezők.

Az FTT a leghitelesebb tájékozódási pont, az iktatószámot érdemes feljegyezni
Kizárólag a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések című kiadvány és a www.felvi.hu tartalmazza hitelesen és maximális megbízhatósággal a felvételivel kapcsolatos adatokat, minden egyéb forrás elhanyagolható a honlap és a kiadvány mellett – hangsúlyozza az OFIK. Érdemes megvárni a január végén megjelenő kiegészítést, ami a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése. Ebben szerepel majd minden végleges részlet a meghirdetett képzéssekkel kapcsolatban, ami még befolyásolhatja a végső döntést. A kiegészítés szintén elérhető lesz a felvi.hu oldalon, valamint megjelenik napilapokban is.
Minden jelentkezési lap el van látva egy vonalkóddal és egy iktatószámmal. Az iktatószámot érdemes megőrizni, mert erre a felvételiző minden későbbi ügyintézés során hivatkozhat.

Pontos adatok, pontos sorrend, sok elérhetőség, elektronikus értesítés
A személyes adatok pontos, olvasható kitöltése szintén döntő fontosságú, hiszen ez nem csak a pontos nyilvántartáshoz szükséges, de az eredmények figyelemmel követéséhez a felvi.hu-n és a finanszírozási formára való jelentkezéshez (állampolgárság), illetve a felvételi jogosultságának elbírálásához is.
Érdemes minél több elérhetőséget feltüntetni a jelentkezési lapon (legalább egy telefonszámot és egy e-mail címet). Ha szükséges, a gyors ügyintézés érdekében először a telefonszámon próbálják elérni a jelentkezőt, az email cím pedig fontos, hogy folyamatos ellenőrzés és karbantartás alatt álljon (pl. ne teljen be a postafiók, stb.).
Érdemes továbbá az elektronikus értesítéshez hozzájárulni, amit szintén a jelentkezési lapon tehet meg a felvételiző. Ez azért fontos, mert sokszor lényeges, a felvételi kimenetelének eredményét befolyásoló információk érkezhetnek sms-ben vagy emailben.
Nagyon fontos a megjelölt helyek (intézmények, karok, szakok, munkarend, képzési szint, finanszírozási forma) pontos megjelölése, amelyben szintén a Felsőoktatási felvételi tájékoztató lehet a támpont. Az ott rögzített információkat kell pontosan bemásolni a jelentkezési lap megfelelő mezőibe, nagyon fontos, hogy több intézmény, szak esetén a sorrend pontos legyen.

Fontos részletek
Az OM kódját a középiskolai bizonyítványban találja meg minden felvételiző, vagy kikeresheti a felvi.hu-n az OM kód keresőjében, intézmény szerint.
Ha valaki olyan sok helyet szeretne megjelölni, hogy több lapot kell benyújtania, akkor is tanácsos egy csekken befizetni az eljárási díjat, mert így nem lesz kavarodás sem a jelentkező ügyintézése során, sem a központi nyilvántartásban.
Mindenképp legyen aláírás a jelentkezési lapon, anélkül nem érvényes a jelentkezés. Amennyiben a felvételiző nem múlt még el 18 éves, valamelyik szülő aláírásának is szerepelnie kell a lapon.
A csatolandó dokumentumokat elegendő egy példányban, A4-es formátumban fénymásolatként beküldeni, akkor is, ha erre több megjelölt intézmény is igényt tart.
Az e-felvételi megkönnyíti a jelentkezés folyamatát.

Kiadások
A felvételi díj alapösszege 9000 forint, ez három hely megjelölésére ad lehetőséget, amit érdemes kihasználni, ugyanis két vagy egy hely megjelölésénél sem csökken ez az összeg.
Fontos, hogy ugyanazon intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend esetében a költségtérítéses és az államilag támogatott finanszírozási forma egy jelentkezésnek számít, tehát ilyen módon hat hely megjelölésére is alkalmas lehet egy jelentkezési lap. Ugyanazon hely állami támogatott és költségtérítéses megjelölése nem kell, hogy sorrendben egymást kövesse. Amennyiben az alapdíjban benne foglalt három képzésen felül további jelentkezési helyeket is megjelöl a jelentkező, jelentkezésenként 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetnie az alapdíjon felül. (Négy helyre beadott jelentkezés díja 11 ezer forint, öt helyért pedig 13 forintot kell fizetni és így tovább). Itt ugyanúgy érvényes a két finanszírozási formára vonatkozó szabály, mint fent.
A felvi.hu honlapon elérhető eljárásidíj-kalkulátor segíthet a felvételizőknek az összegek kiszámításában. Az eljárási díjakat csekken és átutalással is lehet fizetni, amelyről számlát is lehet kérni szintén a felvi.hu-n elérhető Kérvénytárból letölthető formanyomtatvány segítségével.

Forrás: felvi.hu