87 százalék sikeresen felvételizett augusztusbanAugusztus 29-én állapították meg a pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok ponthatárait, amelyet nagyjából 12 ezer felvételiző teljesített sikeresen. Így összesen a normál és pótfelvételi eljárás során körülbelül 106 ezer diák nyert felvételt idén a felsőoktatásba.

A pótfelvételin csaknem 14 ezren vettek részt, tehát a jelentkezők 87 százaléka sikeresen elérte a meghatározott küszöböt. A legnépszerűbb képzések a normál felvételihez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment, a jogász, a turizmus-vendéglátás és a pénzügy és számvitel szakok voltak – derült ki a Felvi elemzéséből.

A 13.798 jelentkezőből felvett 12.006 fiatal 3,4 százaléka kezdheti meg a tanévet államilag finanszírozott támogatási formában, hiszen kizárólag a mesterképzések között voltak állami támogatással elérhető helyek. Alap, egységes, osztatlan képzésben, illetve felsőfokú szakképzésben kizárólag költségtérítéses helyek álltak a felvételizők rendelkezésére. A felvettek több mint kétharmada, 67 százaléka valamilyen alapképzésre jutott be, 4,8 százalékuk osztatlan képzésre. 11 százalékuk került be a pótfelvételi eljárásban meghirdetett mesterképzések egyikére, 4,2 százalékuk felsőfokú szakképzésben kezdheti meg tanulmányait.
A pótjelentkezések esetében is vizsgálható a legnépszerűbb szakok listája, az nem elhanyagolható tény azonban, hogy a pótfelvételin csak azok a szakok voltak elérhetőek, amelyeken a normál felvételi eljárást követően még maradt szabad kapacitás, illetve mesterképzésben főként azok a szakok, amelyeket január után akkreditált a Magyar Akkreditációs Bizottság, így nem kerülhettek be a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóba. Ilyen módon a pótjelentkezések során kialakult szakos preferencialista szűk körből merített összegzés.
A legnépszerűbb alapszak a gazdálkodás és menedzsment szak lett, amely a normál felvételi eljárásban is az előkelő második helyen áll a szakos toplistán, míg a második legkapósabb alapszaknak a jogász képzés mutatkozott, amely szintén hosszú évek óta biztos tagja a legnépszerűbb szakokat kínáló listának. Ezeket követik a tanár, a turizmus-vendéglátás és a pénzügy-számvitel alapszakok, amelyek szintén a normál felvételi eljárásban jellemző tendenciákat igazolják.
A pótfelvételi eljárásban főként a nagy tudományegyetemek voltak érintettek. A legtöbb hallgatót a Szegedi Tudományegyetem fogadja, azt pedig a pécsi egyetem, majd a debreceni követi a sorban.

Forrás: Felvi

(www.edupress.hu)