Beszélő könyvek - Világhalló szoftverA 21. század iskolájában a számítástechnika az az eszköz, amely talán a legsokoldalúbb lehetőségeket hordozza magában. Ez a technológia azonban eddig a vakok számára nehezen volt elérhető.


A beszélő tankönyvek program elindításával a számítástechnika és az internet segíthet abban, hogy a vak és csökkentlátó diákok a látókkal közel egyenértékű módon használhassák a tankönyveket. A program lehetővé teszi, hogy elektronikus könyveket hallgassunk az Interneten szövegfelolvasó program segítségével.
A „Világhalló” célja olyan, Magyarországon egyedülálló tartalomszolgáltató honlap létrehozása, amely a legújabb tudományos kutatási eredmények alkalmazásával látáskorlátozottak és vakok számára is lehetőséget biztosít az elektronikus könyvek, tankönyvek, szakkönyvek Interneten való használatára. A könyveket kezelő program folyamatosan „tanul”: az idegen szavakat, neveket, képleteket „megtanulja” helyesen kiejteni.

Elsőnek a „Világhalló” oldalain tették elérhetővé azt a VilágHalló elnevezésű, magyar kutatók által fejlesztett programcsomagot, mely hosszú tudományos fejlesztő munka eredményeképpen jött létre. Célja, hogy az Internetes tartalmakat vizuális információk nélkül, csak hangok segítségével is használni lehessen. A „Világhalló” oldalairól letölthető VilágHalló programcsomag elvben tetszőleges, az interneten elérhető magyar nyelvű elektronikus könyv szövegét alakítja jó minőségű mesterségesen generált beszéddé a magyarul szépen beszélő Profivox szoftver szerveroldali alkalmazásával. A rendszer pillanatnyilag a Magyar Könyvklub és az Magyar Elektronikus Könyvtár elektronikus könyveit olvassa. A szolgáltatásokat természetesen bárki igénybe veheti. Hasznos lehet többek között szövegek memorizálására, egyéb tevékenységek közben való hallgatására és még számtalan, egyelőre fel sem mérhető funkcióra.

 

(OM)