Egyre több gyerek internetezikEgy év alatt hárommilló fővel bővült az internetet használó gyerekek száma Európában. A Nielsen/Netratings piackutató cég frissen kiadott tanulmánya szerint a kontinensen összesen 13,1 millió gyermek- és fiatalkorú internetezik.

Az egy év alatt bekövetkezett bővülés így eléri a 27 százalékot. A legnagyobb, 58 százalékos növekedést egyébként Nagy-Britannia könyvelheti el, a jelenlegi kereken 4,5 millió 18 év alatti felhasználóval, míg Németországban 3 millió, Franciaországban 1,5 millió a korosztályban az internetezők száma.

A Nielsen/Netratings tanulmánya kitér arra, hogy a 13,1 millió online fiatal között 4 millióra tehető a 12 éven aluliak száma. A családok ugyanis gyakrabban használják az internetet, jelentette ki az MSNBC-nek Tom Ewing, a piackutató cég munkatársa.
Meglátása szerint a fenti számok alakulása összefügg a szélessávú hozzáférések elterjedésével. A szülők ugyanis valószínűleg inkább hajlanak megengedni gyermekeiknek az internet használatát, ha nem kell aggódniuk a percdíjak miatt.

Az elmúlt évben egyébként különösen a 12 év alattiak korcsoportjában volt jelentős bővülés megfigyelhető. Ebből Tom Ewing arra következtet, hogy bővülhetett a szülők által biztonságosnak tartott internetes oldalak köre is.
Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni a gyerekekre leselkedő veszélyekről sem. Európában és a tengerentúlon a rendőrség és gyermekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a pedofilok az internetet használják a gyerekek becserkészésére. A múlt héten a Microsoft erre hivatkozva jelentette be, hogy bezárja 28 országban az MSN csevegőszobákat.
Jelenleg sok gyerek látogat felnőttek számára készülő weboldalakat is. 18 év alatt az egyik legfontosabb oldalnak számít a Neopets.com, de az ötödik helyre feljött a Kazaa fájlcserélő börze is.

A gyerekek által látogatott első tíz weboldal között található még a Google, O2, Lycos, About.com és a Gator. A felmérést brit, német, francia, olasz, holland, spanyol, svéd és svájci gyerekek bevonásával végezték.

Forrás: INDEX