Pénteken kezdődik az őszi érettségi időszakHolnap, október 16-án kezdődik a 2009. évi őszi érettségi időszak. A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal induló eljárásban több mint 15 és fél ezer diák együttesen 18.225 vizsgát tesz le.

Az emelt szintű érettségit választók száma csaknem 2400 diák, előrehozott érettségi vizsgát pedig az összes érettségiző több mint fele, 9800 tanuló tesz. Az őszi írásbeli érettségi vizsgák október 30-áig tartanak, a szóbei vizsgák november 27-én érnek véget – közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Edupress-szel.

 

Az őszi írásbeli érettségi vizsgák október 30-áig tartanak 158 intézményben, majd november 11-16. között kerül sor az emelt szintű szóbeli vizsgákra, végül november 19-27. között a középszintű szóbelikre.
Több mint 15 és fél ezer fő tesz érettségi vizsgát (mintegy 1100 fővel több, mint tavaly ősszel), ők együttesen 18.225 vizsgát tesznek le (a vizsgák száma 1300-zal haladja meg az elmúlt évi őszi vizsgákét).
Ez a 11. olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. A diákok emelt- és középszintű vizsgák keretében adhatnak számot tudásukról. Az idei őszi vizsgaidőszakban 2.371 emelt szintű és 15.854 középszintű vizsgát tesznek a diákok.
Az érettségizők – választásaik alapján – ezúttal 44 tárgyból tesznek emelt szintű, 99 tárgyból pedig középszintű vizsgát. A vizsgázók – a megszokottnak mondható tárgyak mellett – megmérettetik magukat pl. holland, portugál és lengyel nyelvből, de tesznek vizsgát népművészetből, művelődési és kommunikációs alapismeretekből, valamint ügyviteli alapismeretekből is.
Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. Az előrehozott vizsgák száma 9.805, azaz kb. 400-zal több, mint az elmúlt évben. Az előrehozott vizsgák az őszi vizsgák több mint felét, 53,8 százalékát képviselik. A rendes vizsgák aránya 17 százalék, míg a javítóvizsgák aránya az őszi vizsgák között csak 12 százalék. Emellett a már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 1600 kiegészítő ill. ismétlő érettségi vizsgát tesznek. Több mint ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.

(www.edupress.hu)