Módosítások a korai fejlesztésre és az önkormányzatok támogatásáraA korai fejlesztés oktatási normatívájának szinten tartását javasolja az SZDSZ-frakció: Ikvai-Szabó Imre liberális képviselő október 13-án tartott sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet az idei 240 ezerrel szemben 230 ezer forintos gyermekenként adható éves összeget említ – írja a Stop.hu.

Szintén az oktatást érintő módosítást javasol a Fidesz: Varga Mihály alelnök a Hirszerző.hu információi szerint egy 175,8 milliárd forintos önkormányzati csomagot állított össze, mellyel többek között az oktatási normatívát igyekszik rendezi.

 

A korai fejlesztésre szánt oktatási normatíva jövő évi összegével kapcsolatban nyújtott be módosító javaslatot az SZDSZ-frakció. A 2010-es büdzsé ugyanis jelenleg 230 ezer forintos normatívát határoz meg az idei 240 ezerrel szemben – olvasható a Stop.hu-n. A frakció módosító indítványában 36,5 millió forintos összeg szerepel a korai fejlesztés finanszírozására, a még mindig alacsony összeg társadalmi "hozama" azonban felbecsülhetetlen – mondta el Ikvai-Szabó Imre. Hangsúlyozta: a korai fejlesztő programokban részt vevő gyermekek ugyanis később nem igényelnek nappali vagy bentlakásos ellátást. A politikus megemlítette: 2005 óta nem változott a korai fejlesztés állami normatívája.
Évente mintegy hatezer gyermek születik valamilyen fejlődési rendellenességgel, az európai összehasonlításban alacsony támogatásból finanszírozott ellátásból azonban csak a rászorultak töredéke részesül Magyarországon – mondta el Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány vezetője. Czeizel Barbara azt javasolja: fogjon össze az egészségügyi, a szociális és az oktatási tárca és dolgozzon ki közös finanszírozási modellt a kérdésben. A három minisztériumhoz kapcsolódó intézményekhez fűzödik ugyanis a korai fejlesztés ügye, az ágazatok között azonban gyakran "elvesznek" a gyerekek.
A Fidesz eközben egy 175,8 milliárd forintos önkormányzati csomagot készített el, amelyben az oktatási, szociális, egészségügyi normatívákat, illetve a helyi közlekedés támogatását próbálja rendezni – írja a Hírszerző. A Fidesz jövő évi költségvetési javaslatai összesen mintegy 450 milliárd forintot érintenek, az átcsoportosításokat pedig 300 milliárd forint értékben a tartalékok, illetve a magasabb kamatfelár fedezné. Varga Mihály elmondta: az adósságszolgálatból az 50 milliárd forintos kamatkockázati tartalékot, 71 milliárdot a céltartalékból, 79 milliárd forintot pedig a stabilitási tartalékból vonnának el, továbbá a 40 milliárdos informatikai fejlesztésre fordítandó összeget, illetve 12 milliárdot a központi irodabútor-beszerzésből.
(Forrás: Stop.hu, Hírszerző)

(www.edupress.hu)