Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákraAz általános iskolai tanulóknak 2009. december 11-éig, péntekig kell jelentkezniük a középfokú továbbtanulásuk felvételi vizsgájához tartozó központi írásbeli vizsgákra – tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Edupresst.

Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, azok az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolják és veszik fel a tanulókat. Mintegy 500 középfokú iskola viszont előírta, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken.

 

A középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak a 2010/2011. tanévben. Megjelölték azt is, hogy – az adott jogszabályi keretek között – milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat.
Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Mintegy 500 középfokú iskola viszont előírta, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy majd februárban ilyen iskolába is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.
A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) a Közoktatás/Középfokú beiskolázás cím alatt. Itt megtalálhatók a különböző iskolatípusoknak megfelelően az írásbeli vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is.
(www.edupress.hu)