A felvételizők számára 2014-től kötelező az emelt szintű érettségiEmelt szintű érettségihez kötik a 2014 szeptemberétől induló képzések esetében a felsőoktatási felvételit – döntött a változtatásról december 14-én az Országgyűlés. A tárgyakat a kormány és a felsőoktatási intézmények határozzák majd meg.

A közoktatási törvény az alap és osztatlan képzéseket érinti, melyek esetében a kormány határozza majd meg azt is, hogy mely körülmények között lehet megkövetelni az egészségügyi, illetve a pályaalkalmassági vizsgálatot – írja az fn.hu.

 

Az előterjesztés 50 százalékos elfogadottságot megkövetelő részeit 199 igen, 147 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el a törvényhozás. A kétharmados többséget igénylő pontokat viszont 201 igen, 147 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította. Ez utóbbiak a klubrádio.hu-n közölt MTI információk szerint a közoktatási intézmények vezetőinek, igazgatóinak kinevezéséhez és a vezetői programok elfogadásához az intézményi közösségek, mint a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség, vagy az iskolaszék beleegyezését tették volna kötelezővé.
A módosító javaslatot a pártok közötti és párton belüli viták előzték meg. Hiller István oktatási tárcavezető ugyanis a szocialista javaslattal szemben az emelt szintű matúra bevezetése helyett a bejutási küszöb 240 pontra emelését szorgalmazta, míg a Fidesz szerint szaktól és képzési formától kell függővé tenni a nagyobb megmérettetés bevezetését.
(Forrás: fn.hu, klubradio.hu, MTI; Fotó: sulihalo.hu)
(www.edupress.hu)