Országosan egyre nagyobb jelentőségű a sportolók felsőfokú tanulmányainak támogatása. A Magyar Olimpiai Bizottság Életút programja az olimpiai sportolók számára teremt lehetőséget a továbbtanulásra. Ami külföldön természetes, itthon még gyerekcipőben jár, de a nagy egyetemek mellett egyre több intézmény kínál speciális lehetőségeket sportolóknak.

A pótfelvételi lehetősége minden diák számára nyitva áll, az intézmények a sportolókat is tárt karokkal várják.

A Magyar Olimpiai Bizottság Életút Programja kimondottan az olimpikonokat támogatja anyagilag a tanulmányaikban. A SZTE-en Boros Gergely kajakos tanulmányait finanszírozzák, Halász Máté, olimpiai válogatott kézilabdázó pedig idén a MÜTF-re jelentkezett. „Gondolok a sport utáni életre, bár most ebből élek, napi kétszer edzem, és a hétvégéim is foglaltak, a sport csak egy szakasza az életnek. Fontos a továbbtanulás, és ki kell használni ezt a rugalmas lehetőséget, ami nélkül nagyon nehéz lenne.” A tatabányai Carbonex csapatának játékosa elárulta, hogy hosszú távon egészen más területen szeretne érvényesülni és terveivel nincsen egyedül. Két csapattársával, Dénes Jánossal és Kocsis Csabával együtt a MÜTF Kereskedelem és Marketing képzését választotta a sportolói program keretében.

Deés Szilvia a főiskola munkatársától megtudtuk, hogy a MÜTF a MOB Életút programhoz való csatlakozás mellett egészen egyedi megoldást dolgozott ki a sportolók számára. Az aktív sportolókat speciális tanrend, e-learning tananyagok, rugalmas vizsgarend és tutori rendszer várja. Emellett minden beiratkozó diák jelképes összegért notebookot és mobilinternetet kap. Deés Szilvia a MÜTF munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a MÜTF szívügyének érzi a sportolók támogatását, speciális sportprogramjuk minden segítséget megad számunkra. „Ezt valószínűleg már a sportolók is tudják, csak idén több mint 100 diák felvételizett hozzánk, aki többletpontokat kapott világ, Európa, vagy országos bajnokságon elért teljesítményért, de a pótfelvételin még számítunk sportolók jelentkezésére.”

A Jó tanuló, jó sportoló programot, a mindkét területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok támogatására az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem is meghirdeti. Dr. Bárdos György, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének igazgatója elmondta, hogy az ELTE rendkívül fontosnak tartja mind az a sportolók támogatását, mind az egyetemisták ösztönzését a sport irányába. „Ezzel kapcsolatban egyéni sport koncepciót dolgoztunk ki, melynek célja, hogy minden diák sportoljon. Vannak sport szakos hallgatóink, akik rendszeres sport mellett testnevelő tanárnak, sport szervezőnek, vagy rekreáció szervezőnek tanulnak. Azoknak a sportolóknak pedig, akik más szakmában akarnak érvényesülni egyéni tanrendet, óra kedvezményt biztosítunk. Azt persze nem lehet megengedni, hogy a sportoló ne tanulja meg azt a tananyagot, amit mindenki más, de ennek formájában rugalmasak vagyunk.”