A frissen végzett diákok, és munkahely nélkül maradtak elhelyezkedési lehetőségei beszűkültek számos szakterületen, miközben műszaki szakemberekre intenzív kereslet mutatkozik a munkaerő piacon. Az egyik legnagyobb állásportál összesen 5200 állást kínál, amelynek több mint egyharmada mérnök, műszaki, gyártás, termelés, valamint IT területre keres munkavállalót.

A jövő egyik legnépszerűbb műszaki területe a mechatronika lehet.

A Felvi 2010-es felvételi adatai azt mutatják, hogy a műszaki képzési terület továbbra is a második legnépszerűbb választott életpálya, közel 12 ezren jelentkeztek ilyen irányú képzésekre. A legnépszerűbb szakok rangsorában a gépészmérnök a 6. helyen áll. A második legnépszerűbb műszaki pálya pedig a villamosmérnök. Bár orvosnak, jogásznak, vagy kommunikáció szakra még mindig többen jelentkeznek, a műszaki pályák presztízse folyamatosan emelkedik. Gíber Mihály, az AGC Automotive HR-ese elmondta, hogy náluk is folyamatosan keresnek műszaki szakembert, jelenleg éppen mérnökasszisztens pozícióba. „Műszaki vonalon határozottan sokkal több álláslehetőség van, mint az egyéb végzettségűek számára. Nálunk és más cégeknél is szükség van jó szakemberekre, elsősorban a gyakorlattal rendelkezőkre, a frissen végzetteket pedig gyakornoki programok várják.”

Az Európai Ifjúság Kutató felmérése szerint a diákok első helyen általában egy „álomszakot” jelölnek meg, nem pedig a munkaerőpiac, vagy akár saját kvalitásaiknak, képességeiknek megfelelőt. Deés Szilvia, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának marketing vezetője szerint fontos, hogy a jelentkező akkor se adja fel, ha esetleg elsőre nem veszik fel. „A pótfelvételi azt a lehetőséget kínálja, hogy a diák átértékelje a céljait. Főiskolánkon a műszaki vonalat a piaci igényeknek megfelelően, a legmodernebb képzési technikákkal bővítettük. A nemzetgazdaság és a régiós munkaerőpiac elvárásai alapján indítottuk el idén a műszaki menedzser alapszakot. Ez a képzés két elit területet foglal magába, a végzett szakemberek magasan kvalifikált vezetőkké, projektmenedzserekké válhatnak műszaki területen, miközben kiterjedt ismeretekkel rendelkeznek a hagyományos mérnöki, műszaki tervező- és innovációs folyamtokról.” A MÜTF műszaki menedzser képzése egyedi struktúrája lévén hiánypótló országos szinten, a legkorszerűbb mechatronikai alapismeretekre épít, amit projektmenedzseri és Európai Uniós projekt ismeretekkel ötvöztek.

Gíber Mihály, az AGC Automotive HR-ese úgy fogalmazott, hogy műszaki vonalon a jövő egyik legfontosabb irányvonala a mechatronika lehet. „Teljesen új szemlélet, két korábbi ötvözete. Tapasztalatom szerint az egyik legkeresettebb szak lesz mindenhol, ahol automatizált technológiákat használnak. Például nálunk is.”A MÜTF-ön idén végzett országosan az első mechatronikai mérnökasszisztens csoport. A két éves felsőfokú szakképzés felkészíti a diákokat a mesterséges intelligenciával ellátott gépek, berendezések gyártásában, kezelésében és az ahhoz kapcsolódó folyamatokban való munkára. „A mechatronika a gépészmérnöki, informatikai és gyenge áramú elektrotechnikai ismeretket ötvözi. A minket körülvevő gépek automata részeinek gyártásánál van szükség ezekre a szakemberekre. Gondoljunk csak bele, nincs a korszerű iparnak olyan területe, ahol ne lennének robotok, gyártósorok, de ilyen alapon működik körülöttünk a háztartás, a mosógép, a mikró, a mosogatógép is. Ez a jövő.”- mondta Tóth Mihály, a képzés vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a most végzett csoport minden tagjának van már munkája, aki nem akar ezen a vonalon továbbtanulni egyetemi szinten.