Online diákhitel-igénylési lehetőséget teremtenének ősztőlA fővárosi egyetemek közül elsőként az Óbudai Egyetem hallgatói élhetnek az intézményen belüli diákhitel-igénylés lehetőségével, a költségtérítéses hallgatók pedig az intézményi engedményezés előnyeit is megtapasztalhatják mostantól – állapodott meg az egyetem és a Diákhitel Központ (DK) Zrt. november 30-án.

Bugár Csaba vezérigazgató az eseményen a Napi Gazdaságnak elmondta: online ügyintézési lehetőséget kívánnak teremteni jövő ősztől.

„Az idei szemeszterben eddig 1700 diák élt az Óbudai Egyetemen a hitel felvételének lehetőségével. Komoly kényelmi szolgáltatás tanulóink felé, hogy 2011. január 1-jétől az intézményen belül vehetik igénybe a diákhitelt” – mondta el az eseményen Rudas Imre, az egyetem rektora. A november 30-ai megállapodásnak köszönhetően az egyetem hallgatói a jövőben az intézményben közvetlenül adhatják be hiteligénylésüket, valamint élhetnek az engedményezés lehetőségével – írja az orientpress.hu. Az engedményezés lényege, hogy a hallgató által igényelt diákhitel-összeg egy írásbeli megállapodásban rögzített részét közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára utalja a DK, így teremt lehetőséget arra, hogy a tandíjat hitelből finanszírozzák a hallgatók. A szerződés megszületésében komoly szerepet játszott a helyi Hallgatói Önkormányzat szervezete is, akik a jövőben az infrastruktúrát és a humán erőforrást biztosítják a feladat ellátásához.
A tandíjat közvetlenül diákhitelből egyelőre 32 intézményben lehet fizetni, ezzel a lehetőséggel azonban egyelőre még csak a hallgatók töredéke él. Emellett intézményen belüli hiteligénylésre immár 11 egyetemen, főiskolán van lehetőség.
A DK tájékoztatása szerint jelenleg több mint 300 ezer ügyfelük van, a kinnlevőség pedig eléri a 200 milliárd forintot. Az új igénylők száma évek óta 18 ezer körül alakul szemeszterenként.
(Forrás: Napi Ász, orientpress.hu)
(www.edupress.hu)