Kétszázalékos, fix kamatú lesz a Diákhitel 2Fix, két százalékos kamatozás mellett kell törleszteniük kölcsönüket azoknak a hallgatóknak, akik igénybe veszik a Diákhitel 2 hitelkonstrukcióját. A mindenkori kamatkülönbséget kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő január 17-én.

A 2012 szeptemberétől felmenő rendszerben életbe lépő Diákhitel 2 két keretből áll majd: egy szabadon felhasználható részből és egy kötött, a képzési díjra felhasználható részből, az utóbbi kamata évi fix 2 százalék lesz. A fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie. E kötött felhasználású hitel az oktatás önköltségét fedezi, és közvetlenül az intézmény kapja. Az összegnek nincs felső határa, a képzés önköltségétől függ.
A Diákhitel 2 törlesztését legkésőbb a 35. életév betöltése után meg kell kezdeni, de ugyanúgy van lehetőség arra, hogy akár az aktív évek végéig is törlesszenek – írja a hvg.hu. A portál információi szerint Diákhitel 1 továbbra is szabad felhasználású lesz, a kerete azonban évi 400 ezer forintról 500 ezerre emelkedik. Giró-Szász közölte, a kormány gondolkozik azon, hogy azoknak a hallgatóknak a felhalmozott tartozását, akik a közszolgálatban helyezkednek el, az állam majd valamilyen konstrukcióban átvállalja – a kormány ezzel is vonzóbbá szeretné tenni a közszolgálati karrier lehetőségét a legtehetségesebb hallgatók számára.
A kormányszóvivő elmondta: a kormány célja az, hogy minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal számára általánosan hozzáférhető, minőségi és fenntartható felsőoktatási rendszert teremtsen, amelynek a nemzetgazdasági célok és a munkaerőpiac igényeinek kielégítését kell szolgálnia. A finanszírozás átalakításának egyik legfontosabb eleme, hogy az új állami ösztöndíjasok száma mellett a kormány állami részösztöndíjas keretet is meghatározott – a két kör összesen 55 ezer főt foglal magában -, emellett létrehozta az önköltséges kategóriát – ismertette a szóvivő.
(Forrás: hvg.hu, MTI)
(www.edupress.hu)