Február 24-éig lehet jelentkezni az érettségireA felvételi jelentkezéshez hasonlóan kilenc nappal meghosszabbították az érettségi jelentkezés határidejét, így a május-júniusi vizsgaidőszakra február 24-éig adhatják be jelentkezésüket az érettségizők – tájékoztat honlapján az Oktatási Hivatal.

 

A kétszintű vizsgarendszert 2005-ben vezették be, azóta a májusban kezdődő a 16. vizsgaidőszak lesz.
Tavaly mintegy 1.187 vizsgahelyszínen 142.556 fő érettségizett; a diákok együttesen 485 ezer vizsgát tettek le. Ebből 31 ezret emelt, 454 ezret középszinten. Az emelt szintű vizsgák száma már tavaly is növekvő tendenciát mutatott, idén a megváltozott követelmények miatt azonban még több emelt szintű vizsgára számíthatunk, hiszen számos szakon kötelezővé tették a nehezített vizsgát.
A határidő módosítása nem csak az érettségire, hanem a felsőoktatásba való jelentkezést is érinti: az egyetemi, főiskolai képzést megpályázók ugyanis szintén február 24-ig nyújthatják be jelentkezésüket.
A tavalyihoz hasonlóan körülbelül 190 tárgyból tartanak közép és több mint ötven tárgyból emelt szintű érettségit. Az elmúlt évben vezették be, hogy emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.
(www.edupress.hu)