Ötből négy dobogós helyet szereztek a magyar diákokNégy magyar diák ért el dobogós helyezést az Ifjú kutatók nemzetközi konferenciáján (ICYS, International Conference of Young Scientists) Hollandiában. A magyar középiskolások két bronzérmet és két ezüstérmet szereztek a rendezvényen – tájékoztat a Magyar Nemzet.

 

Az Ifjú kutatók nemzetközi konferenciáját április 16-23. között rendezték meg a hollandiai Nijmegenben. A rendezvényen 24 országból összesen 203 középiskolás diák vett részt, hogy összemérje tudását matematikából, fizikából, informatikából és környezettudományból.

A versenyzőknek saját kísérleti munkájukat kellett angol nyelven bemutatniuk egy negyedórás előadás keretében, ezután a kutatásukkal kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk. Magyarországot 5 diák képviselte a megmérettetésen, emellett a bizottságnak is volt három magyar tagja.

Ötből négy diákunk ért el dobogós helyezést, Várni Tamás Álmos (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium) alkalmazott fizika kategóriában ezüstérmes lett, ahogy Bényei Éva Bernadett (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium) is, kémia kategóriában. Galgóczi Gábor (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium) bronzérmet szerzett Exoszoláris bolygókat tartalmazó rendszerek vizsgálata fedési módszerrel című előadásával, csakúgy mint Szücs Botond (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), aki a házilag készített eszközzel, a radioaktív sugárzást láthatóvá tévő ködkamrával szerezte meg a harmadik helyet.

 

{module Forrás: edupress|none}