Európai diákok: megdöbbentő a magyar kormány integrációs terveA European Students Union (ESU), azaz az Európpai Diákok Uniója közleményben jelezte: megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar kormány továbbra is integrációba akarja „kényszeríteni” az állami egyetemeket és főiskolákat.

 

Az ESU közleménye szerint szakmailag megalapozatlan a döntés, és megdöbbentő, hogy a kormány nem tett le arról, hogy átszervezze a felsőoktatási intézményeket. A közlemény azt is megemlíti, hogy az országgyűlés másfél évnyi tiltakozás ellenére fogadta el az új felsőoktatási törvényt.

A szervezet arra is felszólítja a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját, amely történelmi hagyományokon alapul, és ne vegyék el a fiataloktól a lehetőséget, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba, mert ezzel veszélyeztetik a magyar értelmiség jövőjét.

Mint írták, ezzel az intézkedéssel csökkennek a magyar fiatalok továbbtanulási lehetőségei. Az ESU kiemelte, hogy ilyen döntéseket csak úgy lehet meghozni, ha azzal az adott felsőoktatási intézmények is egyetértenek.

Korábban az ESU kérte az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják meg a hallgatói szerződés ügyét, a szervezet arra hivatkozott, hogy az Európai Unióban alapjog a munkaerő szabad vándorlásának alapelve.

 

{module Forrás: edupress|none}