A felsőoktatásba felvételiző fiatalok egy részének újra lehetősége nyílhat arra, hogy államilag támogatott képzésre kerüljön be, mivel a Felsőoktatási Tervezése testület javaslatot tett arra, hogy a részösztöndíjasból az államilag támogatott képzésbe csoportosítsanak át helyeket – írja a Népszabadság.

 

A helyek átcsoportosításáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatta a lapot. Az intézkedés oka, hogy a részösztöndíjas képzéseken igen sok üres hely maradt, mivel az ilyen formában tanuló hallgatóknak fizetniük is kell, és a hallgatói szerződést is alá kell írniuk.

A Népszabadság forrásai szerint a cél az, hogy a körülbelül tízezer részösztöndíjas helyből ötezer államilag támogatott hely legyen. Az így keletkezett helyekből bölcsész szakok kapnának, de a jogász- és közgazdászképzések nem.

Szakértői becslések szerint ugyanakkor az államilag támogatott helyekből is maradtak kihasználatlanok, ráadásul éppen azokon a területeken, melyeket az állam mindenképpen szeretne feltölteni: műszaki és természettudományos szakokon.

Ha az újraosztás valóban megtörténik, azzal jól járhatnak azok a felvételizők, akik számára ezzel újabb esély nyílik arra, hogy az állam finanszírozza a képzésüket, azonban igazságtalan azokkal szemben, akik azért nem jelentkeztek egyáltalán a felsőoktatásba, mert még a részösztöndíjas képzéseket se tudnák kifizetni. Megoldást jelenthetne számukra a pótfelvételi, erről a kormány várhatóan június folyamán dönt majd.

Az állami finanszírozásból kiszorultaknak a Diákhitel II. jelenthet segítséget, mely a teljes képzési költségre igényelhető államilag támogatott kamatozású hitel. A nemzetgazdasági tárca szerint erre megvan a pénz, a szakértők viszont attól tartanak, hogy az új hitelt a Diákhitel I.-ből fogja fedezni a Diákhitel Központ Zrt. A Diákhitel Központ a Népszabadságnak azt mondta, hogy hitelt vesznek fel az Európai Befektetési Banktól (EBB), és kötvényt bocsátanak ki, de csak az év második felében kezdenek el tárgyalni, vagyis a tanévkezdésre még nem lesz megállapodás.

 

{module Forrás: edupress|none}