Második felsőoktatási felvételi eljárást javasol az MSZPEgy augusztusi, második felsőoktatási felvételi meghirdetését javasolja Hiller az oktatási kormányzatnak, Mesterházy szerint pedig a luxusberuházások költségeiből a pedagógusbér-emelést is meg lehetne oldani.

Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP Oktatáspolitikai Kabinetjének vezetője közleményt adott ki, mely emlékeztet, hogy radikálisan csökkentették az államilag finanszírozott férőhelyek számát a felsőoktatásban, így a korábbi 53 500-ról „egyetlen tollvonással” 32 300-ra vitték le a teljesen államilag finanszírozott keretszámot. Hiller szerint a kormány önköltség néven gyakorlatilag bevezette a tandíjat.

Az MSZP-s képviselő kiemelte, hogy az erről szóló kapkodva kiadott rendeletet sok szakértő, oktatáspolitikus és maga az ombudsman is bírálta. Mint írta, emiatt csökkent a felvételire jelentkezők száma ráadásul mostanra bebizonyosodott, hogy a rendelet belső szerkezetében is rossz, mert „miközben csökkentették a helyeket, úgy határozták meg a belső felosztást, hogy több ezer üres férőhely maradt, mert nincs elég jelentkező. Most azt tervezik, hogy menet közben változtatják meg a szabályokat és újabb kapkodás eredményeként a besült, megmaradt férőhelyeket átteszik más területekre”.

Hiller szerint a kormánynak nem átcsoportosítania kéne, hanem olyan, a hagyományosnál szélesebb körű pótfelvételit hirdetnie, ami megoldhatja a kialakult problémákat.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt „Állam fogságában” elnevezésű konferenciáján azt mondta, hogy luxusberuházások, a stadionépítések, vagy például a Kossuth tér átalakításának milliárdos költségeiből már most lehetne emelni a pedagógusok bérét, amihez mintegy 400 milliárd forintra lenne szükség, melynek forrása egyelőre ismeretlen. Hozzátette, hogy az oktatást kiemelt ágazatként kellene kezelni, mert „egy országban egy intelligens társadalom megteremtése” létkérdés.

 

{module Forrás: edupress}