Már csak a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) szerepel a Quacquarelli Symonds (QS) tematikus világrangsorain. Tavaly a legjobb kétszáz között volt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is, idén azonban lecsúsztak a listáról – írja a Népszabadság.

 

A brit cég öt képzési területen vizsgált 29 oktatási programot, a listák összeállításakor az oktatói kiválóság, az intézmény elismertsége, a publikációk mennyisége és idézettsége, valamint a kutatói munka eredményei számítottak.

A filozófiai képzések területén a CEU szakja a 101-150. helyig jutott, csakúgy, mint a Durham-i Egyetem (University of Durham), a Hamburgi Egyetem (University of Hamburg) és a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California).

Az intézmény szociológia szakja is hasonló eredményt ért el, a Bécsi Egyetemmel (University of Vienna) és a prágai Károly Egyetemmel (Charles University) került egy kategóriába.

Az egyetem a nemzetközi tanulmányok és a politikatudományi képzéseken kapta a legjobb helyezéseket, itt az 51-100. helyen végzett a Humbolt Egyetemhez (Humbolt-Universitat zu Berlin), a kanadai Montreal Egyetemhez (University of Montreal) és a holland Amszterdam Egyetemhez (University of Amsterdam) hasonlóan.

„Egyetlen rangsor sem képes az egyetemek és az oktatási programok összetett természetét teljes mértékben számokra és helyezésekre fordítani, és az a tény, hogy különböző rangsorok jelentős eltéréseket mutatnak, hasznos emlékeztető, hogy az ilyen eredményeket nem árt némi óvatossággal kezelni. Mindezzel együtt nagyon büszke vagyok arra, hogy a CEU három programja is bekerült a legjobb 200 közé a QS képzések szerinti rangsorában: ez egy jelentős teljesítmény, és a CEU programok kiváló színvonalát mutatja” – mondta Farkas Katalin, a CEU rektorhelyettese.

Az ELTE tavaly a földtudományi képzésekkel közé került fel a listára, az SZTE pedig a vegyészmérnökivel, idén azonban mindkét egyetem lemaradt.

 

{module Forrás: edupress|none}