Két nap alatt több mint 15 000  látogató Magyarország első virtuális oktatási vásárán. Idén több mint 110 ezer diák jelentkezett a felsőoktatásba, de közülük csak 80 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel. Akik nem jutottak be valamelyik egyetemre vagy főiskolára augusztusban még próbálkozhatnak, vagy fontolóra vehetik, hogy szakképzésen szereznek piacképes oklevelet.

 

A Profession.hu korábbi kutatása szerint a legtöbben dolgozni mennének azok közül, akik nem nyernek felvételt a felsőoktatásba, de sokakban felmerül a nyelvtanulás vagy egy szakma elsajátításának lehetősége is. A szakértők azt mondják, a munkaerőpiacon óriási a kínálat a nem feltétlenül diplomához kötött, de magas szintű, gyakorlati szaktudást igénylő pozíciókban. A portál hiányszakmákról szóló korábbi felmérése szerint például a könyvelői, értékesítői és ügyfélszolgálati pozíciók az elmúlt félév során folyamatosan az öt legkeresettebb között szerepeltek.

Az érettségit kiegészítő OKJ-s képzések a fiatalok körében is népszerűek, hiszen egy, legfeljebb két év alatt a piacon jól konvertálható tudást és képesítést adnak. A Profession.hu támogatásával elindított első hazai online oktatási börze nekik kínál lehetőséget, hogy újragondolják a továbbtanulással kapcsolatos terveiket a felvételi ponthatárok kihirdetését követő három napon.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a ponthatár húzás sokak számára az ünneplés és a gondtalan nyári időszak kezdete. Akik azonban nem nyertek felvételt, igazán csak most kezdhetnek el gondolkodni, mihez is kezdjenek szeptembertől. Ezért hoztuk létre a Virtuális Oktatási Börzét, ahol a látogatók karriertanácsadók, oktatási szakemberek segítségével térképezhetik fel a lehetőségeket, de egymással is megoszthatják tapasztalataikat.” – mondta el Martis István a Sanoma Digitális Szolgáltatások Igazgatója.

Az online közösségi térként is funkcionáló oldalon megtalálhatóak a fizetős és ingyenes képzések, a szakmai és nyelvi tanfolyamok. A kiállítók között találjuk az egyik legnagyobb szakképzési hálózatot működtető Perfekt Zrt.-t, a Bankárképzőt és a British Councilt. A július 25. és 27. között zajló első magyar virtuális börzén több mint 15 000 látogató fordult meg az első két napon, és 1 400-an regisztrálták magukat a rendszerben.

A börze oldala itt érhető el: www.virtualisoktatasborze.hu