Nyilvánosak a NAT-ról szóló közvélemény-kutatás eredményeiNyilvánosságra kerültek a NAT-ról szóló, eddig titkosnak mondott ezerfős közvélemény-kutatás eredményei, amelyre Hoffmann Rózsa már többször hivatkozott, mivel az oktatási államtitkárság július 27-én az origo.hu számára eljuttatta a dokumentumot.

 

Ahogy az oktatásért felelős államtitkár korábban elmondta, a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre. Az államtitkárság az origo.hu-nak július 27-én elküldte a felmérést, amelyet áprilisban a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző Kft. készített ezerfős mintán, bár korábban a sajtó, egy oktatáskutató, illetve a Jobbik is hiába kérte az eredményeket. Az államtitkárság az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nem adta ki azokat, mert szerintük tíz évig titkosak az abban szereplő adatok.
A felmérésben nem szerepel az a kérdés, hogy az emberek támogatják-e a NAT-ot – olvasható az origo.hu-n. A kutatók például azt kérdezték az emberektől, hogy „a fontosabb tantárgyak alapismereteit minden diáknak kötelező legyen-e megtanulni”. Ezzel a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet. Emellett rákérdeztek, hogy tanulniuk kell-e a fiataloknak a János vitézről és az 1848/49-es forradalomról. Ezzel a megkérdezettek 74 százaléka teljesen, 21 százaléka inkább egyetértett. A további kérdések arra vonatkoznak, fontosnak tartják-e az emberek az erkölcsi, illetve a környezettudatos és testi-lelki nevelést, valamint kellenek-e a pénzügyi alapismeretek. A megkérdezettek 80-90 százaléka egyetértett ezekkel. A hazafias nevelés oktatásával 51 százalék értett teljesen egyet, és további 31 százalék inkább egyetértett. A „tudatos médiafogyasztás” oktatására is rákérdeztek a kutatók, itt a válaszok alapján a legnagyobb megosztottság: csupán 38 százalék értett teljesen egyet ennek szükségességével, 28 inkább egyetértett, 29 százalék viszont ellenezte ezt. A felmérésben emellett megkérdezik azt is, hogy a hasznos ismeretek oktatása vagy a felnőtt életre való nevelés az iskola feladata, a válaszadók 83 százaléka szerint mindkettő.

 

{module Forrás: edupress}