Mától publikusak a kötött felhasználású Diákhitel2 kötelező törlesztési hányadai, valamint a szabad felhasználású Diákhitel esetében a 2012/2013-as tanévre igényelhető hitelösszegek. Az első hiteligénylési periódus augusztus 15-től szeptember 17-ig tart.

 

A Napi Gazdaság információi szerint a Diákhitel Központ (DK) arra számít, hogy a nem államilag finanszírozott képzésre felvett 25 ezer hallgatónak mintegy 32 százaléka, azaz körülbelül 8 ezer hallgató fogja igényelni a kifejezetten képzési költségek fedezésére kérhető Diákhitel2-t. Az új konstrukció hitelfelvevők felé felszámított kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. Ha pedig a felsőoktatási intézményből kikerülve a hallgató az állami szférában talál munkát, akkor az állam kifizeti helyette a teljes összeget, ha azonban nem ebben a szférában helyezkedik el, 4-11 százalékos törlesztőrészlettel kell számolnia.

A szabad felhasználású Diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy a hitelszerződésüket 2012. augusztus 15-ét követően kötött hallgatók havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek. A korábban kötött kölcsönszerződések esetében ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok maradnak: havonta továbbra is 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.

A Diákhitel2 bevezetésével várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében új ügyfélszolgálatot nyit a Diákhitel Központ a KÖKI Terminál 2. emeletén. A Személyes Ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje a bevásárlóközpont előírásaihoz igazodik: hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között, szombatonként pedig 10.00 és 14.00 óra között várja a személyes megkereséseket, a Csalogány utcai Ügyfélszolgálat a megszokott nyitvatartási renddel üzemel tovább.

 

{module Forrás: edupress}