A Hallgatói Hálózat újabb akciókat ígérFolytatódhatnak ősszel a hallgatói tiltakozások, mivel a kormány a hazai és nemzetközi aggályok ellenére is bevezette a hallgatói szerződést, illetve tovább csökkenti az állami finanszírozású helyek számát – írja a Népszava.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) elnöke, Horváth Bence a lapnak azt mondta, legális, békés úton akarnak hallgatói fórumokat szervezni a felsőoktatási intézményekben. A csoport Facebook-oldalán ugyanakkor arra utaltak, októberben újabb „egyetemfoglalások” várhatóak. Februárban a hálózat tagjai az ELTE jogi karának egyik előadótermét foglalták el, majd később ugyanezt megtették a bölcsészkaron, így tiltakozva a tandíj, a szerződések, valamint az állami ösztöndíjas helyek csökkenése ellen.

A HaHa célja nem a médiajelenlét, hanem a hallgatók önszerveződésének előmozdítása, ezért a jövőben békésebb akciókat szerveznek. Horváth Bence elmondta, a szervezet nem akarja megmondani a hallgatóknak, hogy mi ellen tiltakozzanak, mindenről hallgatói fórumokon döntenek.

A hallgatói önkormányzatok nem támogatták a szervezet akcióit, viszont az ő kérésükre fordult az Alkotmánybírósághoz Szabó Máté ombudsman, aki szerint a hallgatói szerződés aránytalanul korlátozza a munkavállaláshoz és a foglalkoztatás szabad megválasztásához való jogot. Az Ab megsemmisítette ugyan a kormányrendeletet, az Országgyűlés viszont törvénybe foglalta a hallgatói szerződés intézményét, így a tanévkezdéskor életbe is lépett.

Az OECD is kritizálta a kormány felsőoktatási politikájának hitelességét, mert kivonják a forrásokat, és szűkítik a továbbtanulási lehetőségeket.

{module Forrás: edupress|none}