Kezdődnek az őszi érettségi vizsgákEzen a héten kezdetét veszi a 2012./2013. évi őszi érettségi vizsgaidőszak, amelyet október 12-én a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak nyitnak. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszerben ez a 17. vizsgaidőszak, amely november 30-ig 161 vizsgahelyszínen 16 398 fő érettségiző részvételével zajlik majd.

A vizsgázók száma így mintegy 800 fővel kevesebb, mint az elmúlt években, de az őszi vizsga idén az értékelésben is változást hoz.

 

Az idei őszi érettségi vizsga időszakában, amely október 12. és november 30. között húsz kormányhivatal szervezésében zajlik, több mint 16 ezer érettségiző teszi próbára tudását. A vizsgák 244 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak, csaknem 161 vizsgahelyszínen. Az írásbeli vizsgák október 12-étől október 29-éig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 7., vége november 13., a középszintű szóbelik pedig november 22-30. között várják a vizsgázókat. A diákok együttesen több mint 19 100 vizsgát tesznek le, ebből 15 400 középszintű, 3 700 vizsga pedig emelt szintű, utóbbi aránya így az elmúlt évekhez képest nyolc százalékkal nőtt.

Mindkét vizsgaszinten Budapesten regisztrálták a legtöbb jelentkezést: 3529 illetve 1147 vizsgázóval. Középszinten Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1059, Fejér megyéből pedig 1048 diák teszi próbára tudását. Emelt szinten a második legnagyobb jelentkező számot Pest megye érte el 326, a harmadikat pedig Hajdú-Bihar megye 240 fővel.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika stb. valamely idegen nyelven) külön számolva – száz tárgyból lesz középszintű és negyven tárgyból emelt szintű érettségi vizsga. A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszak óta emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

 

Ősszel az előrehozott érettségi a legnépszerűbb

A jelentkezők – a megfelelő feltételek megléte esetén – ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. Az őszi vizsgaidőszakban hagyományosan előrehozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 9 700 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 51 százaléka. Jelentős még az úgynevezett. „rendes” érettségi vizsgák száma, idén több mint 3 300. A javító vizsgák aránya a jelentkezési adatok alapján 13 százalék, míg a szintemelő vizsgáké tíz százalék lesz. A kiegészítő és ismétlő érettségi vizsgák száma a 2011. október-novemberi vizsgaidőszakhoz képest közép- és emelt szinten is csökkenést mutat: a tavalyi 1192 közép, és 595 emelt szinten tett ismétlő érettségi vizsgajelentkezéshez képest, idén 677 és 442 volt a regisztrált jelentkezések száma

 

Változást hoz az idei ősz az értékelés tekintetében

Változott az érettségi vizsga során elért, százalékos teljesítményben megadott eredmények osztályzatban történő kifejezése. A vizsgázóknak az elégséges osztályzat eléréséhez az eddig alkalmazott húsz százalékos eredmény helyett közép- és emelt szinten is egyaránt 25 százalékot kell elérniük. Ez a változás maga után vonta azt a módosítást is, hogy a több vizsgarészből álló vizsgatárgyak esetében a vizsgázónak nem tíz, hanem legalább 12 százalékos eredményt kell elérnie vizsgarészenként ahhoz, hogy elégséges osztályzatot szerezhessen. A többi érdemjegy százalékos értékhatára nem változott.

 

{module Forrás: edupress|none}